2024. május 9., csütörtök

Tények és fikciók

Nagy érdeklődés övezi az alkotásokat a palicsi filmfesztiválon

A filmkínálatról beszélve filmkedvelőkkel, a palicsi fesztivál kezdete előtt, számos alkotás címe jött szóba, amelyek a témájukkal, a készítőik névsorával, vagy csupán csak a címükkel is felkeltették a figyelmet. Egyik ily módon várt film volt Margarethe von Trotta Ingeborg Bachmann – Utazás a sivatagba című filmje, amely a néhai híres osztrák költőt, írónőt helyezte középpontba. Az alkotást a fő versenyprogramban, de versenyen kívül láthattuk a palicsi nyári színpadon.

Margarethe von Trotta 2004-ben kapott Lifka Sándor-díjat Palicson, a német rendezőnő viszont ezúttal csupán az üdvözletét küldte, ahogyan arról már írtunk is, tervben volt az eljövetele, de a hőség miatt lemondta, mert már túl van a nyolcvanon. Eljött viszont Bettina Brokemper, a film producere, akik több ízben dolgozott a rendezőnővel, mint mondta, nem véletlenül:

– Úgy vélem, producerként az a dolgom, hogy mind jobban valóra váltsam a rendezők vízióit, megfelelő segítséget tudjak nekik nyújtani. Ennek érdekében pedig olyan rendezőkkel szeretek dolgozni, akiknek vannak is vízióik, tiszta elképzeléseik a filmet illetően. Így tudom leginkább megérteni azt, hogy mit is akar valójában megvalósítani. Ha ez mindkettőnk számára teljesen érthető, akkor előbb tudjuk elérni azt, hogy elégedettek legyünk a végeredménnyel – hallottuk a producertől, aki azt is kiemelte, hogy ezen a téren nagyon jól tud együttműködni Margarethe von Trottával. 

Prikler Mátyás (Lukács Melinda felvételei)

Prikler Mátyás (Lukács Melinda felvételei)

A fesztivál sajtótájékoztatóján nagy érdeklődés övezte a Prikler Mátyás rendezésében, szlovák, magyar, cseh koprodukcióban készült Hatalom című filmet, amelynek a főszereplői Hajdu Szabolcs és Jan Kačer. A filmet a Párhuzamok és ütközések versenyjellegű válogatásban láthattuk. Prikler Mátyás legutóbb tíz évvel ezelőtt járt a palicsi filmfesztiválon, akkor ugyanebben a programrészben a Köszönöm, jól című filmjét vetítették. A Hatalom kiindulópontja egy történet, miszerint vadászat alkalmával egy eltévedt golyó miatt életét veszti egy fiatal hajtó. A vadászatban azonban ismert közéleti szereplők, politikusok vesznek részt. Egyesek azt szeretnék, ha az esetre fény derülne, mások inkább elhallgatnák. Prikler Mátyás elmondása szerint nem dokumentarista alkotásban gondolkodtak:

– Lehetett hallani egy hasonló esetről, írtak is róla az újságokban, de azután már az sem volt biztos, hogy egyáltalán megtörtént-e, nem lett rendesen kivizsgálva. Nem is ezzel a történettel akartunk foglalkozni, mert nem vagyunk oknyomozó újságírók, a filmnek csak a legeleje utal rá és innentől kezdve játékfilmről van szó. Bennünket a hatalom olyan szempontból érdekelt, hogy kinek hol húzódnak a határai, és rendben van-e egy kisebb átverés mellett dönteni, annak érdekében, hogy a társadalmat megóvjuk egy jóval nagyobb problémától. Lényegében ezt a témát jártuk körbe. A film helyileg nem is lett behatárolva. A rendőrök nem konkrét uniformist hordanak. Ez a történet bárhol játszódhatna Közép-Európában – hallottuk Prikler Mátyástól.

Tősér Ádám

Tősér Ádám

Az új magyar filmek programrészben tekinthettük meg Tősér Ádám Blokád című alkotását. Ezt a filmet jelölte tavaly Magyarország az Oscar-díjra. Az alkotás az 1990-es taxisblokádról, a háttérben történő küzdelemről és alkukról, a helyzetet kezelő Antall Józsefről, akkori miniszterelnökről szól. A filmet Szabadkán, az Eurocinema moziban vetítették. Tősér Ádám a tegnapi palicsi sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban is megosztotta az élményeit:

– Nagyon kellemes meglepetésben volt részem. Arra számítottam, hogy majd csak a szakma képviselői tekintik meg filmet, de nagy örömömre helyi filmnézők is eljöttek. Aminek pedig külön megörültem, hogy fiatalokat is voltak, akik már a rendszerváltás után születtek. A Blokád alapjában véve egy történelmi fikciós film. Nyilván nem lehet százszázalékosan élethűen visszaadni a történéseket, úgymond milliméterre pontosan. Tudtuk viszont, hogy ez egy nagyon érzékeny téma, és azzal is tisztában voltunk, hogy nagyon sokan még élnek és emlékeznek az eseményekre. Emiatt is a legkörültekintőbben igyekeztünk eljárni. A film lényegi pontjai teljesen hitelesek, felhasználtunk korabeli jegyzőkönyveket a tárgyalásokról, olyan visszaemlékezéseket vettünk alapul, amelyeket több oldalról is megerősítettünk – tudtuk meg Tősér Ádámtól.

A palicsi filmfesztivál kísérőrendezvényeként, Snježana Mitrović környezetvédelmi szakember irányításával, minden évben hangsúlyos szerepet kapnak az ökológiai témájú panelbeszélgetések is, amely tulajdonképpen az Eco Dox programrészhez is kapcsolódik. Az idei ökológiai témájú panelbeszélgetés az 1999-es NATO-bombázásokról, a szegényített urán hatásairól szólt, és egyáltalán nem zajlott békés egyetértésben. Vita alakult ki már csak arról is, hogy a szegényített urán valóban erősen rákkeltő-e, vagy sem. Ahogyan azt Snježana Mitrovićtól hallhattuk, nagyon messze vagyunk attól, hogy bármit is konkrétan állítsunk. Azt se tudjuk, hogy van-e bomba a palicsi-tóban vagy nincs. Szemtanúk vannak, hivatalos jelentések nincsenek. 

Blokád

A Tősér Ádám rendezte Blokád című életrajzi filmet láthatták a nézők kedden az új magyar alkotások programsorozat részeként. A múlt évben bemutatott film az egykori magyar miniszterelnököt, Antall Józsefet és a rendszerváltás utáni időszakot mutatja be, az 1990-ben bekövetkező taxisblokád négy napjára és a miniszterelnök demokráciáért való küzdelmére fókuszálva. Az alkotás több jelölést és díjat is elnyert már mind a tavalyi, mind pedig az idei évben, valamint Magyarország ezt a filmet jelölte Oscar-díjra 2022-ben. A filmben nemcsak valós, hanem kitalált jelenetek is helyet kaptak, hogy ezzel színesebbé és egy egésszé gyúrják össze a történetet. „A kitalált része a légiutas-kísérő, be kellett mutatnunk, hogy Antall ilyen okoskodó típus volt, valamint az ápoló is kitalált. Oda kellett valaki, aki azt mondja, hogy: magát utálja mindenki, olyan mint egy temetkezési vállalkozó, bezzeg az Árpi bácsi, az milyen aranyos…” – mondta Tősér Ádám a film utáni beszélgetés alkalmával.

A Blokád egy olyan időszakot tár elénk, amikor nem volt mindegy, hogy a kommunista rendszert milyen másik politikai rendszer fogja leváltani, és ez nemcsak Magyarországra vonatkozott, hanem Közép- és Kelet-Európa több országára is. Az embereket a ’90-es taxisblokád alkalmával elkapta egy kissé az elégedetlenség szele. Antall József mindent megtesz, hogy a kórház falai közül is, de valahogyan helyrehozza a kialakult helyzetet, azonban nehéz úgy cselekedni, ha ellenfelei, a betegség, a folyamatos stressz és aggodalom nehezítik a dolgot. A Blokád film egy politikai személy, az első demokratikusan megválasztott miniszterelnök tetteiről, személyéről, múltjáról szól, amely remekül megismerteti velünk a magyar történelem és politikai élet ezt a kis, mégis lényeges darabkáját. A színészek közt szerepel: Seress Zoltán (Antall József), ifj. Vidnyánszky Attila (fiatal Antall József), Tóth Ildikó (Antall Józsefné), Végh Zsolt (Somlai), Gáspár Tibor (Göncz Árpád) és még sokan mások. Forgatókönyvíró Köbli Norbert.

K. K