2024. május 9., csütörtök

Tökéletes napok, hétköznapi kudarcok

Díjazott alkotások és kísérőrendezvények a palicsi filmfesztiválon

A hétfői nap a német filmé volt a palicsi filmfesztiválon. A fő versenyprogramban a közönség Wim Wenders német-japán koprodukcióban készült Perfect Days című alkotását tekinthette meg, amit versenyen kívül vetítettek, majd pedig Chirstian Petzold Rote Himmel, Vörös ég című filmjét. Christian Petzold számára nem ismeretlen a palicsi filmfesztivál, hiszen tavalyelőtt Lifka Sándor-díjat kapott, talán ezért most nem ő érkezett, hanem a film egyik szereplője, Langston Uibel.

Wim Wenders: Tökéletes napok (Fotó: www.hollywoodsreporter.com)

Wim Wenders: Tökéletes napok (Fotó: www.hollywoodsreporter.com)

Christian Petzold új filmje az idei Berlinálé Ezüst Medve-díjas alkotása, és valójában a 2020-as Undine folytatása, a készítés folyamatában lévő trilógia második része. Langston Uibel arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy nagy élmény volt a számára a rendezővel dolgozni:

– Találkoztunk már korábban is, de tulajdonképpen egy sorozatban figyelt fel rám és ez vezetett oda, hogy a filmjében szerepeljek. Sok időt adott felkészülni, és ő egy olyan rendező, aki gondosan végigvezeti a színészt a film jelenetein, de segít eligazodni a karaktert érintő kérdésekben is. Christian Petzold nem csupán kitűnő rendező, hanem kiváló forgatókönyvíró is. Erről is meggyőződhettem a forgatás során. Mondtam is neki, hogy a filmhez annyira jó forgatókönyvet írt, hogy azt színdarabbá is lehetne alakítani. Bevallom, szeretem ezt a filmet, nem azért, mert játszom benne, ugyanakkor viszont nagy büszkeséggel tölt el, hogy a része lehettem. Ez most számomra egy új tapasztalat volt, hiszen amikor sorozatról van szó, sokkal jobban szorít a forgatási idő – hallottuk a színésztől.

A szintén versenyjellegű Párhuzamok és ütközések programrészben egy cseh, magyar, szlovák, olasz koprodukcióban készült filmet vetítettek, a Cristina Grosan rendezésében készült Hétköznapi kudarcok című alkotást, amely Velencében kapott díjat. Egy különleges filmről van szó, amely némileg futurisztikus és sci-fi elemeket tartalmaz, látható benne egy robotkutya is. A palicsi filmfesztivál vendége Klára Vlasáková volt, a film forgatókönyvírója, aki arról beszélt, hogy a cseh filmek gyakran a hétköznapi emberek mindennapjairól szólnak, de lassan kezdenek a rendezők elrugaszkodni ettől. Számára most az volt a legfontosabb, hogy a női karaktereket jól kidomborítsa.

A palicsi filmfesztiválhoz számos kísérőrendezvény is kapcsolódik. A városban, a Szabadegyetem Eurocinema mozijában plakátkiállítás nyílt, de megtekinthető egy másik tárlat is, amely Mija Aleksić, a néhai közkedvelt szerb színész születésének századik évfordulója alkalmából készült. A kiállítást a sajtótájékoztatón Boban Stefanović, a tárlat szerzője mutatta be. Ahogyan azt megtudhattuk, ez a kiállítás Gornji Milanovacról érkezett, ahol a színész született és ahol a tiszteletére létrehozták a Mija Aleksić-napokat is.

Könyvbemutató a palicsi filmfesztivál sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

Könyvbemutató a palicsi filmfesztivál sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

A keddi sajtótájékoztatón két könyvbemutató is volt. Đorđe Bajić és Zoran Janković Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022 címmel adtak ki egy kötetet, amely tulajdonképpen a szerzőpáros Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017 folytatása. A könyv a szerb filmek világába kalauzolja az olvasókat. Az írók azt mondták, hogy szerették volna úgymond kikerekíteni öt évre, az idei évvel bezárólag, de a kiadónak más elképzelése volt. Ugyanakkor viszont elégedettek, hiszen a könyvbe így is bekerülhetett nyolcvanöt film, természetesen nem csupán kommersz alkotások. Az írók azt is mondták, hogy úgymond bányászmunkát végeztek, mármint olyan értelemben, hogy jó mélyre beleástak a filmes információkba. A könyv annyira friss, hogy még nem jelent meg szabad eladásban, de hamarosan ez is megtörténik.

A másik könyv, amit a sajtótájékoztatón bemutattak, Saša Radojević Srpski film: pedesete című kötete volt. Ahogyan az a címből is kiderül, a szerző az ötvenes évek szerb, illetve jugoszláv filmes világába kalauzolja az olvasókat. Az író arról beszélt, hogy úgy érzi, méltatlanul kevés figyelmet kapnak ezek a filmek, és nem igazán bajlódnak a felújításukkal sem, holott ez is egy korszaka a hazai filmgyártásnak, amit nem kellene kitörölni az időből.

A palicsi filmfesztiválon minden este koncerteket is tartanak az Abbázia moziban. Hétfőn a Njuške zenekar lépett fel külföldi rockdalok feldolgozásaival, ma a The Cultists szabadkai zenekar zenél, holnap a 357 belgrádi együttes, a fesztivált pedig pénteken a szintén belgrádi Girls, Boys és Toys zárja.

Magyar filmek a fesztiválon

A palicsi filmfesztivál részeként hétfőn este a nézők a Deák Kristóf által rendezett Az unoka című filmet láthatták a szabadkai Eurocinema moziban. A 2022-ben bemutatott magyar alkotás egy thriller-fimdráma, azonban egyben egy felnövés- és fejlődéstörténet is. A történetben egy átlagos nagypapa, akit Jordán Tamás alakít, valamint unokája (Blahó Gergely) szerepel. A film sokkal összetettebb és lényegre törőbb, mint azt elsőre gondoljuk. Az addig nyugodt és békésen élő nagypapa telefonos csalás áldozatává válik. A történtek lesújtják az idős férfit, amikor rájön, hogy átverték. A csalást követően az unoka elhatározza, hogy visszaszerzi nagyapja karóráját, ami leginkább eszmei értékben volt fontos az idős férfi számára. Végignézhetjük, hogy Rudi (Blahó Gergely) milyen utat jár be, hogy visszaszerezze az órát, mindezt szeretetből és a nagyapja iránti tiszteletből teszi, azonban ő is nagy változáson megy keresztül. A két főszereplő addigi egyszerű és csendes élete teljesen felborul, majd az egyik döbbenetes dolog követi a másikat, és a néző egy ponton úgy érzi nincs remény, hogy ebből bármi pozitív is kialakul. A film célja bemutatni nekünk, nézőknek az idősek iránti, gyakran már sztereotípiává váló gondolatokat, érzelmeket. Azt, hogy mennyi minden közrejátszik egy öregedő és egy fiatal ember döntéseiben, valamint az ezek után bekövetkező események olykor mérhetetlen súlyát, illetve a mai idős, valamint olykor fiatal emberek problémáját. A hiszékenység áldozatává válás mesteri összefoglalója ez az izgalmas, őszinte film, amelyben többek között olyan színészek alakítják a karaktereket, mint Pogány Judit, Hámori Ildikó, Jászberényi Gábor és még sokan mások.

A magyar filmekből készült válogatást minden este 7 órától láthatja a közönség, a belépés díjtalan.

K.K