2024. május 9., csütörtök

Találkozunk pénteken az iskolaudvarban!

Szenttamáson kezdődik a Tanyaszínház idei turnéja

A Tanyaszínház idei turnéja már pénteken megkezdődik Szenttamáson, másnap, szombaton Kavillón lesz majd a bemutató, ezt követően pedig Vajdaság számos településére viszik el a produkciót.

Gregus Lilla, a Tanyaszínház sajtófelelőse elmondta, az idén június 22-én érkeztek a kavillói székházba, akkor indultak a próbafolyamatok is. Az előadás apropóját a Petőfi Sándor-emlékév, vagyis a költő születésének 200. évfordulója adta.

Gregus Lilla (Ótos András felvételei)

Gregus Lilla (Ótos András felvételei)

− Oláh Tamás Útkeresők című drámáját dolgozzuk fel, az előadás Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve alapján készült. A költő egy kicsit beleszőtte a vándortársulatok életét is, ami nekünk azért fontos, mivel idén ünnepeljük a Tanyaszínház 45. születésnapját, és mert az előadásban két alapító tag is részt vesz: Hernyák György, rendező és Kovács Frigyes, színész, a produkció egyik főszereplője. Nagyon dinamikus az idei csapat, sok fiatallal, a tanár urak egy idősebb generációt képviselnek, a főszerepet pedig a turné során ketten játsszák, hol Kovács Nemes Andort, hol pedig Kovács Frigyest láthatja majd az egyes helyszíneken a közönség. Szép dolog szerintem, hogy kicsit a vándortársulatról is szól az idei Tanyaszínház, megtalálható benne a múlt és a jelen, tehát egy átfogó előadást játszunk – mondta Gregus Lilla.

– A csapat nagy része a Művészeti Akadémiáról jött. A most végzett hallgatók közül hárman vesznek részt, én a második évet fejeztem be, és a teljes osztályom itt van Kavillón, ahogyan a most felvett hallgatók közül is páran. Két amatőr színjátszónk is van, és persze a már végzett színészek – mondta Lilla.

Az előadás tartalmáról röviden elmondta, egy zenés produkcióról van szó, sok tánccal és vicces kocsmai verekedésekkel, jellemkomikum, helyzetkomikum, nyelvi humor jellemzi. Szavai szerint egyebek között azért is érdemes megnézni az idei előadást, mert a nézők betekintést nyernek abba is, hogy hogyan működött régen egy vándortársulat.

− Valamikor én is Szenttamáson éltem, ezért külön örülök annak, hogy a társulat tagjaként újra otthon leszek – mondta az akadémia hallgatója.

Nagyban folynak az előkészületek Kavillón

Nagyban folynak az előkészületek Kavillón

Egyúttal minden szenttamásinak üzeni: találkozzunk pénteken az iskolaudvarban!

A turné útvonala:

Július:

21. Szenttamás

22. Kavilló – bemutató

23. Zentagunaras

24. Topolya

25. Bácsfeketehegy

26. Kishegyes

27. Óbecse

28. Torontálvásárhely

30. Székelykeve

31. Muzslya

Augusztus:

1. Nagykikinda

2. Mohol

3. Csantavér

4. Törökkanizsa

5. Padé

6. Felsőhegy

7. Bogaras

8. Orom

9. Adorján

12. Tornyos

13. Martonos

14. Horgos

15. Hajdújárás

16. Kelebia

17. Bácskossuthfalva

18. Brazília.