2024. május 9., csütörtök

Petőfi nyomában az Útkeresők

Kovács Frigyes és Hernyák György, a 45 éves Tanyaszínház alapítói az idei előadás alkotói csapatában

A 45. éves Tanyaszínház az Útkeresők című előadással várja közönségét az idei nyáron. A darab Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, a költő verseinek, naplóbejegyzéseinek, leveleinek, és a kortársai róla szóló műveinek a felhasználásával jött létre, Oláh Tamás tollából.

Az először 1978-ban útjára kelt vándortársulat kerek évfordulója kiváló okot szolgáltatott rá, hogy az alapítók, Hernyák György és Kovács Frigyes ismét a Tanyaszínház produkciójának az élére álljanak. Hernyák György rendezőként csatlakozott a csapathoz, Kovács Frigyes pedig néhány helyszínen színészként is a színpadra lép, Kétszery Szabad Vilmos társulatigazgató szerepében. Neves színművészünk ezen a feladaton Kovács Nemes Andorral osztozik egyik-másik település közönsége előtt felváltva. Az Útkeresők zenéjét Bakos Árpád szerezte, a koreográfiát pedig Crnkovity Gabriella állította össze. Az előadás színpadra állításában közreműködők nevét Ónya-Oláh Dóra stílusos plakátján tudják az érdeklődők megtekinteni, a helyszínekkel kapcsolatban pedig már nyilvánosságra kerültek a részletek. A közönség először július 21-én láthatja az előadást Szenttamáson, majd jövő szombaton, 22-én Kavillón, a társulat székházának udvarán kerül sor a bemutatóra.

– Persze sok minden változott meg gyökeresen az elmúlt közel fél évszázadban a Tanyaszínház körül. Például az, hogy mára több korosztályból áll az alkotói gárda, én magam a 72.-et taposom, a legifjabb színészpalántánk 18 éves. Na, meg nem mellékesen a kezdetekhez képest rengeteg közreműködője van annak, hogy a színpadra kerüljön az előadás. Aztán az évtizedek alatt stabilitást adó székházzal is gazdagodott a társulat. Idén két jubileumhoz is köthető a darabunk, hiszen a Tanyaszínház megalapításának a 45. éve mellett Petőfi Sándor születésének a 200. évét is jegyezzük. Mindezt külön öröm, hogy Kovács Frigyessel együtt tudjuk megélni és színpadra alkalmazni – kezdte Hernyák György, aki hozzátette:

Crnkovity Gabriella koreográfus vezetésével próbálnak a színésznövendékek a kavillói székház teraszán (Fotó: Ótos András)

Crnkovity Gabriella koreográfus vezetésével próbálnak a színésznövendékek a kavillói székház teraszán (Fotó: Ótos András)

– Az idei évben is a korábbiakban megszokott komikus jellegű, ám elgondolkodtató, mai aktualitásokat is érintő darabot tekinthet majd meg a közönség. A színésznek készülő Petrovics Sándor, azaz Alex zsenge ifjú korát dolgozzuk fel, Oláh Tamás szövege alapján, összegyúrva hozzá az irodalmi műveit, azt a feltételezett folyamatot igyekszünk a nézők elé tárni, aminek köszönhetően hősünk Petőfi Sándorrá, a költővé érik. A darab végleges formájához Kovács Frigyes, Kovács Nemes Andor, az egykori diákjaim, a színinövendékek, de az amatőrök is hozzá tettek egy-egy új ötlettöredéket – mondta el az idei produkció rendezője, aki végül elárulta azt is, hogy Gombos Dánielnek, a Tanyaszínház elnökének az ötlete volt, hogy a 45. jubileumi előadásra megpróbálja összeterelni az alapítókat, az évtizedek alatt aktív közreműködőket a jövőt jelentő ifjúsággal.

Kovács Nemes Andor, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja 13 évvel ezelőtt vett részt utoljára a Tanyaszínház munkájában.

– A Kovács Frigyes és az általam is megformált társulatigazgatói szerepében egy-egy településen teljesen más karaktert láthat majd a közönség, más-más habitussal, hozzáállással, monológokkal. Ha valakinek lesz rá alkalma, akkor nézze meg mindkét változatot! – ajánlotta a színművész. A Tanyaszínház Facebook-oldalán már nyilvánosságra hozták, hogy Kovács Frigyes és Kovács Nemes Andor mikor, melyik helyszínen lép közönség elé.