2024. május 9., csütörtök

Ismét főszerepben a hetedik művészet

Az idén is láthatunk magyar filmeket a palicsi filmfesztiválon

Holnap kezdődik a 30. palicsi filmfesztivál, amelynek fő versenyprogramját ezúttal is a nyári színpadon tartják meg. Az első film 21 órakor, a megnyitó után, a Johnny Depp főszereplésével készült Jeanne du Barry – A szerető lesz. Az idei palicsi filmfesztiválon is külön programrészt szentelnek az új magyar alkotásoknak.

Ezeket a filmeket 16-ától 21-éig, azaz vasárnaptól péntekig Szabadkán, az Eurocinema moziban 19 órai kezdettel vetítik. Ide a belépés díjtalan, míg a fő versenyprogramra a belépőjegy ára 300 dinár.

Az új magyar alkotásokat bemutató programrész első filmjét, a Lakatos Róbert rendezésében készült Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilm-szatírát vasárnap tekinthetjük meg. Ahogyan azt a tartalmából megtudhatjuk, a rendezője, aki kisebbségi magyarként él Erdélyben, fajtatiszta magyar kuvasz kutyája számára szeretne tökéletes menyasszonyt találni. A keresés közben számtalan tenyésztéspolitikai bonyodalomba keveredik, és különböző ideológiák hatása alá kerül. Hétfőn Az unoka című filmet vetítik, amelyet Deák Kristóf rendezett. Az unoka egyszerre egy nyomozós thriller és ún. felnövéstörténet, amelyben a fekete komédia elemei is fellelhetők. A főszereplők Blahó Gergely és Jordán Tamás, de játszik benne Pogány Judit, Hámori Ildikó, Voith Ági és Mikó István is. Kedden a Tősér Ádám rendezte Blokád című filmet láthatjuk. A film Antall József egykori miniszterelnökről szól, aki alig fél évvel beiktatása után nehéz próbatétellel, a taxisok tüntetésével szembesül. Az alkotásban ifj. Vidnyánszky Attila és Seress Zoltán játsszák a fiatal, valamint idősebb Antall Józsefet, Sütő András és Gáspár Tibor pedig a fiatal és idősebb Göncz Árpádot. Szerdán Sopsits Árpád Mellékszereplők című új filmjét vetítik. Az alkotásban három család élete fonódik össze egy régi ügy kapcsán. Csütörtökön egy krimi-vígjáték lesz, a Lévai Balázs és Tiszeker Dániel rendezésében készült Nyugati nyaralás, amelynek a főszereplői Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szőke Abigél és Tóth Mátyás. A film a Maurer család különös vakációjáról szól. Pénteken a Szia, Életem! vígjátékot láthatjuk, amelyet Rohonyi Gábor és Vékes Csaba rendezett. A film főszereplője Thuróczy Szabolcs. Az alkotás egy ihlethiányos íróról szól, aki találkozik addig nem látott kisfiával.

A versenyprogramokban is láthatunk magyar filmeket. A fő versenyprogramban, a palicsi nyári színpadon, csütörtökön 23 órai kezdettel vetítik a Császi Ádám rendezésében készült Háromezer számozott darab című filmet, amely a rasszizmus és a gyűlölet témáját taglalja. Az idei válogatásban, akár versenyen kívül is, igazán kiemelkedő alkotások kaptak helyet. A nyitófilm ugyebár a Johnny Depp főszereplésével készült Jeanne du Barry – A szerető lesz, de vasárnap 23 órakor a Seneca: On the Creation of Earthquake filmet is láthatjuk, John Malkovich főszereplésével. Hétfőn Wim Wenders és Christian Petzold új alkotásait, kedden 21 órakor Margarethe von Throtta új filmjét vetítik, szerdán pedig Ken Loach új drámáját. A Párhuzamok és ütközések szintén versenyjellegű válogatásban is láthatunk magyar filmet, a szlovák, magyar, cseh koprodukcióban, Prikler Mátyás rendezésében készült Hatalom című alkotást. E programrész filmjeit a palicsi Abbázia moziban vetítik 17 és 19 órai kezdettel, a belépőjegy ára 200 dinár. Pénteken 17 órakor, versenyen kívül egy új szerbiai filmet, a Penal i seksualni život Ane Dj alkotást is megtekinthetjük, amelynek főszereplője Béres Márta, de játszik benne Pálfi Ervin is.