2024. május 20., hétfő

János Vitéz ajándékba

A szabadkai VM4K Petőfi Sándor újra kiadott kötetével lepi meg a vajdasági magyar általános iskolásokat

A Szekeres László Alapítvány és a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ kiadásában, új köntösbe bújtatva jelent meg Petőfi Sándor: János Vitéz című verses meséje, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb és legszebb elbeszélő költeménye. A kötettel a vajdasági magyar általános iskolásokat lepik meg, akik ajándékba kapják. A minap az utolsó könyvet is befűzték a szabadkai Grafoprodukt nyomdában, így összesen 18 000 példány János Vitéz várja új tulajdonosát.

A nagy vállalkozásról Lukács Lillát, a VM4K kulturális referensét kérdeztük, akinek elmondása szerint nagy örömmel foglalkoztak a kiadás körüli teendőkkel:

– Tulajdonképpen már a tavalyi év második felében elkezdődtek az előkészületek. A könyvet a Petőfi- bicentenárium alkalmából, a Petőfi 200, Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében jelentettük meg. Természetesen Petőfi jól ismert és sokak által kedvelt elbeszélő költeményéről van szó, de arra gondoltunk, hogy újból rá kellene irányítani a figyelmet erre a csodaszép verses mesére, ami valójában egy alapmű és az iskolákban is behatóan foglalkoznak vele. A kötet illusztrálására dr. Tóth Alisa vajdasági művészt kértük fel, aki valóban egy nagyon kedves képi világot társított a műhöz. Azt reméljük, hogy a gyerekek, a tanulók tetszését is elnyeri. A tervünk ugyanis az, hogy megajándékozzunk vele minden vajdasági magyar általános iskolást, elsősöktől a nyolcadikosokig. A napokban a kötetek iskolákba való eljuttatását szervezzük, hiszen A4-es formátumú, kemény fedelű könyvek nagyszámú csomagjáról van szó. A kiadványokat a szabadkai Grafoproduktban nyomtatták ki, 18 000 példányban. A kiosztásuk már megkezdődött, egyelőre Dél-Bánátba vitték el a kollégák a példányokat, de legfőképp májusban visszük ki az iskolákba a könyvcsomagokat. Szeretnénk majd megajándékozni az idén induló elsősöket is, elvégre egész évben tart a bicentenárium – hallottuk Lukács Lillától.

A kötet támogatói, egyben a programsorozat támogatói is a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Nemzeti Tanács.