2024. május 9., csütörtök

Legördült a függöny Nagybecskereken

Befejeződött a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja

A kedd esti díjkiosztóval Nagybecskereken befejeződött a Vajdasági Hivatásos Színházak 72. Fesztiválja. Aleksandra Glovacki szelektor válogatásában hét vajdasági színtársulat tíz előadását láthatta a közönség. Hatot a felnőtt, négyet pedig a gyermekkategóriában. A becskereki Toša Jovanović Népszínház 26. alkalommal volt a házigazdája Szerbia legrégebbi színházfesztiváljának.
A legjobb előadás a Što na podu spavaš című bemutató volt, amelyet Darko Cvijetić szövege alapján Kokan Mladenović rendezett, az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a zágrábi Gavela drámaszínház, a Szarajevói Népszínház és a MESS Sarajevo társulat koprodukciójában.
– Szinte valószerűtlen volt, ahogy a zágrábi, szarajevói, újvidéki emberek a történtek után is beszélnek a háborúról, amely tönkretette az országunkat. Miközben közülünk senki sem látja egyformán a történteket, mégis annyi empátiával, mások szenvedéseinek a megértésével idézzük fel mindannyian az akkori eseményeket. Ez az idill a munkafolyamatban, az egymásra való odafigyelés az előadás megformálásában, annak a bizonyítéka, hogy még vagyunk, bármennyire is megoszt bennünket a politika – nyilatkozta Kokan Mladenović. 
A Szabadkai Gyermekszínház is fődíjat kapott, immár hetedszer ezen a fesztiválon. 

A díjazottak a színpadon (Fotó: Kecskés István)

A díjazottak a színpadon (Fotó: Kecskés István)

– Boldogok vagyunk, hogy színházunk három díjat is nyert. A miénk a legjobb gyermekelőadásért járó elismerés, Viktorija Palfi színészi díjban részesült, a harmadik díjat pedig a Lúdas Matyi című magyar nyelvű előadás koreográfusai kapták: Kovács Tibor magyarországi vendégművészünk és Ricz Ármin színész, rendező – mondta Stamenković Árokszállási Márta, a Szabadkai Gyermekszínház igazgatója. Különdíjat kapott Terék Anna a Láthatatlan kölykök című előadás szövegéért, amelyet az Újvidéki Színház társulata vitt a színre, Lénárd Róbert rendezésében. 
– Terék Anna először írt egész estés darabot az Újvidéki Színháznak. Annyit tudok tolmácsolni tőle, hogy nagyon boldog ettől a díjtól, amit azt hiszem, hogy először kapott drámaszerzőként – mondta a díjátadón Lénárd Róbert.
A díjazottak tiszteletére a Montenegrói Nemzeti Színház a Pokojnik című előadásával lépett fel a nagybecskereki előadáson.

Nyitókép: A díjazottak a színpadon (Fotó: Kecskés István)