2024. május 9., csütörtök

Párkapcsolati kalamajkák a színpadon

Hétfőn és kedden vígjátékokat láthatott a közönség a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, Topolyán

A topolyai és a Vajdaság más településeiről érkezett közönség hétfőn és kedden hamisítatlan vígjátékok szereplőinek tapsolt.

A tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja Lőrincz Miklós: Amerikai menyasszony című vígjátékával lépett színpadra, amelyet Lackó Farkas Erzsébet rendezett.

Dióhéjban az előadásról: Amerikából megérkezik a kedves unokahúg, aki megzavarja Badacsonyi nyugodt napjait. Különös módszerrel keresnek vőlegényt, ami mindenkinek megfelel, csak némi félreértés esik az esküvő megkötése előtt. Lőrincz Miklós szövege a hagyományos bohózat eszközeivel operál, szinte matematikai pontosságú poénokkal, szellemes nyelvi leleményekkel igyekszik szórakoztatni és nevettetni a közönséget.

– Minden hétköznap este összejövünk, és egy kávé mellett megbeszéljük a napi problémánkat, aztán elkezdjük a próbát. Hat hétig készült ez a produkció. Megesik, hogy egészségügyi probléma akad, valaki náthás, másiknak a foga dagad be, olyankor inkább nem tartunk próbát, mert fontos, hogy egyszerre gyakoroljuk be az egész előadást. Mondhatom azt is, hogy a bemutatónál is egy húron pendültünk, egyikünk sem lógott ki a sorból, tisztelettel viszonyulunk egymás iránt és komolyan vesszük a másikat – nyilatkozta a találkozó kiadványa, a Súgó munkatársának Lackó Farkas Erzsébet.

Tegnap délután a muzslyaiak vették birtokba a topolyai színpadot. A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Hébe-hóba színjátszó csoportja előadásában Ray Cooney: Páratlan páros című vígjátékát láthatta a közönség, amely egy nem szokványos szituáció tanúja lehetett: John Smith taxisofőrként keresi a kenyerét. Mivel túl sokat késik, az asszony ezért úgy dönt, felhívja a helyi rendőrséget, hátha hitvesének baja esett. Nem messze tőle, úgy négy és fél percnyi autózásra, Barbara izgatottan várja haza richmondi otthonába férjét, John Smith taxisofőrt, aki túl sokat késik. Az asszony ezért úgy dönt, felhívja a helyi rendőrséget, hátha hitvesének baja esett... Ezzel pedig megkezdődik a kalamajka. A férj, John ugyanis egy és ugyanaz a személy, és régóta éli kettős életét, amely most összedőlni látszik; John ugyanis egy idős hölgy segítségére sietve balesetet szenved, és a kórházban nem a megfelelő lakcímét adja meg. A feleségek által értesített rendőrség lelkes nyomozásba kezd, John pedig ámokfutó módjára ingázik a két asszony között. Az előadást Kósa Zoltán rendezte.

A bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja Ray Cooney egy másik művét, a Család nélkül nincs orvosság című vígjátékot hozta el a találkozóra, Foki István rendezésében.

Az előadásról: A helyszín London egyik elegáns kórháza, ahol a világ minden tájáról odasereglett neurológusok konferencián vesznek részt. A nyitó előadást dr. Mortimore tartja, akihez váratlanul betoppan tizennyolc évvel azelőtti szeretője, Tate nővér, ráadásul ennek a titkos viszonynak a „gyümölcse”, Leslie is. A főorvos szorult helyzetbe kerül, s nem lévén más választása, kollégáját, a kissé kétbalkezes dr. Bonneyt kéri meg arra, hogy ideiglenesen vállalja az apaságot… Innentől kezdve aztán az események szédítő tempóban követik egymást, a bonyodalmakból pedig vicces szituációk lesznek.

Az összeállítás a találkozó Súgó című kiadványa alapján készült. A Súgó elérhetősége:

Nyitókép: Amerikai menyasszony – a tóbaiak a topolyai színpadon (Fotó: Zoomanoid Multimedia)