2024. május 16., csütörtök

Két magyar előadás

Kedden kezdődik a hivatásos színházak 72. seregszemléje Nagybecskereken

A Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválját április 18. és 25. között tartják meg a nagybecskereki Toša Jovanović színházban. A szemlét idén 72. alkalommal rendezik meg, Nagybecskerek pedig már 26. alkalommal kapta meg a házigazda szerepét. Az előadásokat elbíráló zsűriben idén Anđelka Nikolić rendező, Patrik Lazić rendező és Svetislav Jovanov dramaturg kap helyet.

A fesztivál nyitórendezvénye kedden aKostaTrifković a kortárs közönség fókuszábancímű kiállítás lesz, amelyet a XIX. századi elismert színpadi szerzőnek szentelnek. Az első napon 20 órától a nagybecskereki Toša Jovanović színház társulatának Ludi kamen című előadását tekinthetik meg a nézők, Radoslav Milenković rendezésében. Április 19-én, szerdán az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói mutatják be a Tata stiže kući című produkciót, amit követően a verseci Sterija Népszínház társulata lép színpadra Molière Don Juan című komédiájával. Csütörtökön a Csehov Sirály című műve alapján készült előadást tekinthetik meg a zombori színház előadásában. Pénteken a Szabadkai Gyermekszínház mutatja bea Ludas Matyi című előadást, Hernyák György rendezésében. Ezt pedig a teátrum Ne idi daleko című produkciójaköveti, Tamara Kučinović rendezésében.

Szombaton a nagybecskereki Toša Jovanović bábszínházának a Desanka Maksimović műve nyomán készült, Sonja Petrović által színpadra állított Pradevojčića című előadása lesz látható. Szintén szombaton az Újvidéki Színház mutatja be a Terék Anna műve nyomán készült Láthatatlan kölykök című előadását. Vasárnap a vajdasági Szlovák Színház adja elő a Katarina Mišikova Hicingerova rendezésében készült Pribeh z Krajini Nekrajini című produkciót. Este pedig a Szerb Nemzeti Színház és az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány koprodukciójában, Haris Pašović rendezésében készült Mefisztó című előadást mutatják be. Hétfőn a Szarajevói Nemzeti Színház előadásában láthatják a Što na podu spavaš című produkciót, amelyet Kokan Mladenović rendezett. Kedden pedig a díjátadó után a Montenegrói Nemzeti Színház társulata lép közönség elé a Pokojnik című produkcióval.

Belépőjegyek 500 dináros áron kaphatók, míg a gyerekeknek szóló előadásokra 250 dinárért válthatunk jegyet. A helyek száma korlátozott. Jegyek kizárólag a nagybecskereki színház jegypénztáránál vásárolhatók minden munkanapon és szombaton 16 és 20 óra között. Jegyfoglalás is lehetséges a 023/560-136-os telefonszámon.