2024. május 9., csütörtök

Műkedvelő színjátszásunk ünnepnapjai

Topolyán lépnek közönség elé a bácskai és bánáti amatőr társulatok

Idén a Mozdulj! Petőfi! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozatához csatlakozva szervezi meg a VMMSZ, a VMMI, a topolyai Művelődési Házzal és a Mara Amatőr színházzal karöltve a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját.

Gondosan előkészített, művészien kivitelezett panókkal retrospektív kiállítás-megnyitóval vette kezdetét csütörtök este a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében a XXVII. Találkozó. A kiállítás címe KaMara Galéria – a 21. század 21 éve, avagy a Mara a világon már mindenhol nagykorú, témája pedig a topolyai Mara Amatőr Színház elmúlt huszonegy évének bemutatása. A kiállítást Rácz-Ejzler Evila nyitotta meg, aki maga is tagja a társulatnak:

– Tavaly olvastam Faragó Árpád Topolya ünnepre készül, bensőséges szép ünnepre című írását a Magyar Szóban. Hitt benne, hogy a 27. Találkozó egy szép ünnep lesz, és méltó tiszteletadás Dimirijević Lustig Mara, vele együtt az egykori Járási Magyar Népszínház emléke előtt. Az írást olvasva tudatosult bennem igazán, hogy milyen nagy ünnepre készülünk. Hogy házigazdaként és topolyaiként ezzel a szemlével tiszteletet kell adnunk elődeinknek, szervezőtársainknak, a vendégtársulatoknak és mindenkinek, aki a kilenc nap alatt megfordul majd nálunk.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Ezt követően a színházterembe költözött a közönség, ahol ünnepélyes keretek között megnyílt a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVII. Találkozója. A vendégeket először Sörfőző Károly a házigazda társulat, a Mara alapítója és elnöke köszöntötte a következő gondolatokkal:

Már 27 éve, minden évben, így április közepén ünnepelnek a délvidéki műkedvelő színjátszók. Nem díszmagyarban, ünnepi ruhában, hanem jelmezt öltve teszik mindezt.

– Biztos vagyok benne, hogy rajtunk kívül a képzeletbeli karzaton elégedett mosollyal velünk ünnepelnek a nagy öregeink: Dimirijević Lustig Mara, Nagygellért János, Karna Margit, Lőrinc Lajos, Tilger Mihály és a többiek, és tudom, hogy Vojter Ilonka, társulatunk egykori tagja is elégedetten és vidáman integet onnan fentről. Sajnos az anyaországi támogatás, amely a találkozó költségeinek egy részét az elmúlt években biztosította, az idén bizonytalanná vált, ezért is tartozunk külön köszönettel mindenkinek, aki mellénk állt és segített a szervezésben.

Szatmári Adrián, Topolya polgármestere a házigazda nevében köszöntötte a vendégeket:

– Nagy öröm számunkra, hogy a színházterem 2017-es felújítása után végre megteremtődött a feltétele a vendégelőadók fogadásának és eljött a pillanat, hogy Topolya vegye át a házigazda szerepét – mondta. – A találkozó megszervezése immár valóság, köszönve a VMMSZ-nek és a VMMI-nek. Legyen ez a kilenc nap mindenkinek örömteli pillanatokban gazdag.

A találkozót Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg:

– Tizennyolc esztendővel ezelőtt még én is színjátszóként léptem fel a szemlén – hallottuk üdvözlő beszédében. – Azt követően Bácsfeketehegy is házigazdája lehetett a Találkozónak, amely oly mértékig vitt színt és mosolyt a település közhangulatába, hogy várjuk a következő adandó alkalmat, amikor újból 7000+ „színjátszó szármával” tudunk kedveskedni vendégeinknek. Azt pedig végképp nem gondoltam akkor, hogy egyszer majd abban a megtiszteltetésben lesz részem, hogy kéz- és lábtörést kívánhatok minden színpadra lépő társulatnak.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

A megnyitó után máris sor került az első színházi előadásra. A topolyai Mara Amatőr Színház lépett elsőként közönség elé Molnár Ferenc Egy, kettő, három című vígjátékával, Jankovics Andrea rendezésében.

A további fellépő az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpada, a nagykikindai Egység ME József Attila színtársulata, a kupuszinai (bácskertesi) Petőfi Sándor ME Sturcz József színjátszó csoportja, a tóbai Petőfi Sándor ME színjátszó csoportja, a muzslai Petőfi Sándor ME Hébe-hóba színjátszó csoportja, a bezdáni Petőfi Sándor ME színjátszó csoportja, a Szabadkai Középiskolások Diákotthona, a Palicsi Magyar ME Palicsi Színjátszó Grundja, a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói, a zentai KEX, a temerini Szirmai Károly ME Jáccunk Trupp, a Találkozó Gyereknapján a topolyai Mosolycsaló gyerekszínjátszó csoport, illetve a díjkiosztó gálaműsoron versenyen kívül a Zentai Magyar Kamaraszínház.

Az előadásokat a Crnkovity Gabriella színművésznő, dr. Góli Kornélia dramaturg és Pálfi Ervin színművész összetételű szakmai zsűri értékeli és dönti el a találkozó díjainak sorsát.

@fo=Molnár Edvárd

Nyitókép: Három generáció a színpadon a topolyai házigazdák fesztiválnyitó előadásában (Molnár Edvárd felvétele)