2024. június 16., vasárnap

Élő néprajz

Gyűjtőmunka a női szerepkörök változásáról – A paraszti réteg hogyan élte/éli meg a reformációt? – A Kiss Lajos Néprajzi Társaság terveiről

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság december 5-én három jeles zentai néprajzkutató munkássága, emléke előtt is tiszteleg.

– Tripolsky Géza most lenne 90 éves, 2002. december 5-én hunyt el. Dr. Burány Béla idén lenne 85 éves, ő 2008. december 10-én távozott az élők sorából, Bodor Anikó pedig ez évben 75 éves lenne. Bodor Anikóról tavaly egy nagyszabású konferencián emlékeztünk meg, ám a december 5-ei, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen szervezett zentai kerekasztal-beszélgetésen – amelyet a Zentai Városi Múzeum is felkarolt – Tripolsky Géza és Burány Béla néprajzi hagyatéka mellett az övéről is természetesen szó lesz – hallottuk dr. Szőke Annától, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnökétől, akivel a civil szervezet minapi szabadkai elnökségi ülése után beszélgettünk.

Januárban, a magyar kultúra napján Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinóban adják át egy kiváló vajdasági néprajzkutatónak a Kiss Lajos Néprajzi Társaság plakettjét. Az említett elnökségi ülésen döntés született arról is, hogy ki az, aki több évtizedes munkásságával kiérdemelte ezt az elismerést.

Jövő nyáron a fiatal, jövendőbeli néprajzkutatók részvételével a női szerepkörök változása kapcsán szerveznek gyűjtőmunkát – dr. Raffai Judit ötlete nyomán –, amelynek Kishegyes lesz a helyszíne.

2017 a reformáció emlékéve. A Kiss Lajos Néprajzi Társaság természetesen a néprajz szemszögéből foglalkozik a témával.

– Azt fogjuk vizsgálni, hogy a kisember, a paraszti réteg hogyan élte meg, és éli meg napjainkban a reformációt. Budapestről, a Nemzeti Múzeumból kaptunk egy felkérést: a jövő évben nyíló nagyszabású kiállításukon Vajdaság is képviseltesse magát, egy vitrinben mutatnánk be a paraszti társadalom eszköztárából az itt, nálunk összegyűjtött tárgyakat. Májusban konferenciát is szervezünk a reformáció kapcsán, mégpedig Bajsán, amelynek társszervezője az evangélikus egyház lesz. Ezen is bemutatjuk az addig összegyűjtött anyagot, amelyet vándorkiállítás-jelleggel Vajdaságban másutt is szeretnénk bemutatni. Bánátban, Torontálvásárhelyen mindenképp, hisz ez lesz az anyaggyűjtésünk egyik helyszíne – tudtuk meg Szőke Annától.

Készülnek a néprajzi társaság konferenciakötetei is: hamarosan megjelenik a tekiai konferencián részt vett 20 kiváló kutató előadását tartalmazó kiadvány, továbbá a kiadói tervek között szerepel a fiatal néprajzkutatók topolyai tanácskozásának anyagát felölelő kötet megjelentetése, a kéziratokat most várják az előadóktól. Jövő tavaszra hagyja el a nyomdát a palicsi Penavin Olga-konferencia anyagát tartalmazó kiadvány.

Tegnap jelent meg Szőke Anna A kártyavár összedőlt – Egy tovatűnt gyermekkor emlékei című kötete.

– Megírtam a gyermekkoromat, ez a mű egyúttal társadalomnéprajz is. Ötvöződik benne a pedagógia, a gyermekfolklór, valamint az akkori kor szellemisége, életmódja is – hallottuk a szerzőtől, akivel a Kiss Lajos néprajzi társaságnak a szabadkai Városi Bérpalota első emeletén levő új irodájában beszélgettünk, ezt az elhanyagolt helyiséget az MNT támogatásával sikerült rendbe hozni.