2024. május 10., péntek

Interaktív kötetben a helyi értékek

Elsőként Csóka kulturális örökségét dolgozta fel a Merítő című kiadvány

A település helytörténeti értékei és egyben a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet friss kiadványa került a középpontba azon a könyvbemutatón, amelyet szerdán szerveztek a CSÓKA Művelődési és Oktatási Központban. Az esemény főleg a csókai felsős diákokat szólította meg, arra biztatva őket, hogy a település kulturális örökségeiről hallva, később ők maguk is kedvet kapjanak ezek tanulmányozására.

(Gergely József felvétele)

(Gergely József felvétele)

A VMMI frissen kiadott kötete a Merítő, a Másnak térkép-e táj mintaprogram keretében jött létre, célja, hogy a Vajdasági Magyar Értéktár gyűjteményéből merítve egy-egy település helyi értékeit mutassa be. Az intézet részéről R. Vázsonyi Csilla elmondta, hogy a sorozat első kötetében azért pont Csóka kapott helyet, mivel itt rendkívül aktív a helyi értéktárbizottság, és nem mellesleg gazdag kulturális hagyatékkal rendelkezik a kisváros. A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület égisze alatt működő Csókai Értéktár Bizottság részéről jelen volt Tóth Lívia újságíró, Kónya Sándor néprajzkutató, valamint Kobrehel Éva, a művelődési-oktatási központ igazgatója. Tóth Lívia elmondta, hogy eddig tíz értéket ajánlottak Csókáról a Vajdasági Magyar Értéktárba. Ezek mind olyan dolgok, amelyek a helyi embereknek fontosak, például Móra Ferenc mellszobra, a Tűzkőhalom, amelyen az említett író öt évig ásatásokat végzett, Szent Anna csókai kultusza vagy éppen a Banka Mihály feljegyzései alapján készült temesközi birkapörkölt. Szóba került, hogy akár maguk a tanulók is tehetnek ajánlatokat a helyi értéktárba, hiszen például Zentán külön diák-értékőrbizottság alakult erre a célra.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

A könyvbemutatón a Merítő két szerkesztője, Berényi Emőke és Resócki Rolland közelebbről is ismertette a játékos feladványokkal, további információkat rejtő QR-kódokkal, családfával és szómagyarázattal ellátott kiadványt, és arra biztatták a felsősöket, hogy legyenek kíváncsiak, keressék fel nagyszüleiket vagy egy-egy idősebb embert, és kérdezzék ki őket családjuk történetéről, meg a régi időkről.

A könyv illusztrátora Mészáros Júlia volt, a benne található feladatokat pedig Varga Lilla készítette. Szót ejtettek két másik, az Így őrizd a kincseidet és a Földön látszik, égen jár kiadványokról, amelyek ugyancsak hasznos olvasmányok lehetnek a fiatalabb generációk és a gyermekek számára gyökereik erősítésében.

Az eseményen fellépett Jaksa Dominika és Balunovity Anna versmondó, akik Cs. Simon István, Fehér Kálmán és Móra Ferenc egy-egy költeményét adták elő, továbbá a csókai Csalogány asszonykórus adott elő helyi népdalokat.

A magyar felsősök egyébként a csókai önkormányzat jóvoltából mind ingyenesen megkapták a Merítő kötetet. Az önkormányzat részéről jelen volt többek között Gyömbér Stana polgármester, valamint Oláj Tibor községi képviselő-testületi elnök. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Oláj Ibolya, az Oktatási Bizottság Tanácstagja vett részt az eseményen.

Nyitókép: Resócki Rolland, Berényi Emőke, Tóth Lívia, R. Vázsonyi Csilla Szőregi Márta moderátorral együtt ismertette a kötetet (Gergely József felvétele)