2024. május 9., csütörtök

Idén lesz a harmincadik

Kinevezték a palicsi filmfesztivál új fesztiváltanácsának tagjait

A palicsi filmfesztivál idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját, az előkészületek pedig már javában zajlanak.

A szabadkai városi képviselő-testület legutóbbi ülésén kinevezték az új felállású fesztiváltanács tagjait. A fesztiváltanácsot az elkövetkező négy évben Dušan Kovačević, Gordana Đurđević Dimić, Radoslav Zelenović, Antal Szilárd, Miroslav Mogorović, Marijana Šarkić, Maša Šarović és Miloš Radović alkotja majd.

A palicsi filmfesztivál 1992-ban alapult meg, a jubileumi kiadás azért lesz idén, mert egy évben kimaradt. A fesztiválon kezdetben amerikai filmeket is vetítettek, a nagy fordulópontot a 2003-as év jelentette. Ekkortól kizárólag az európai alkotásokra irányították a figyelmet, ezzel tulajdonképpen kirajzolódott a filmfesztivál arculata is, a neve pedig Európai Filmek Palicsi Fesztiválja lett. A rendezvénysorozat az elmúlt években több európai szinten jelentős díjat, elismerést kapott.

A palicsi filmfesztivál alapítója Szabadka város, a szervezője és lebonyolítója pedig a kezdetei óta a Szabadegyetem. Habár a fesztiválnak Szabadkán és Palicson egyaránt vannak helyszínei, a szervezők a fő helyszínnek Palicsot tekintik, ehhez ragaszkodnak, és külön kiemelik, nagyrészt a turizmus fellendítése érdekében is. Emiatt a köznyelvben népszerűbb palicsi filmfesztivál elnevezést is fontosnak tartják hangsúlyozni és gyakran használják.

A jubiláris fesztivál a tervek szerint július 15-től 21-ig tart, a közönség megközelítőleg százharminc filmet tekinthet majd meg tizenöt szelekcióban, és lesznek kísérőrendezvények is, tanácskozások, műhelymunkák, koncertek, kiállítások és könyvbemutatók.