2024. május 14., kedd

A tagokat a zene és a barátság köti össze

Új repertoár, számos fellépés vár a szabadkai Pro Musica Kamarakórus női együttesre

A szabadkai Pro Musica Kamarakórus huszonöt tagot számláló női együttese négy éve alakult. A női kar tagjait a zene és a barátság köti össze. Ennek a harmóniának lehet szem- és fültanúja az, aki ellátogat a koncertjükre, hiszen a klasszikus kóruskompozíciók mellett a könnyűzene, a többszólamúság, a vidámság, és a látvány jellemző rájuk. A négy év alatt a kórus énekesei már számos fellépésen vettek részt, rengeteget fejlődtek és még megannyi ígéretes terv rebeg a szemük előtt.

Az énekkaról, a hangversenyekről, a jövőbeli szándékokról Csikós Krisztinával, a Pro Musica Kamarakórus női együttesének művészeti vezetőjével és karnagyával beszélgettünk, aki elmondta, hogy az utóbbi időszakban a fiatalabb korosztályt is sikerült bevonniuk a csapatba.

Hogyan lehet csatlakozni önökhöz?

Aki szeretne hozzánk csatlakozni, bármikor megteheti, erre azonban a legjobb időszak inkább az év eleje, vagy a nyári szünet vége. Ilyenkor szoktunk új szerzeményeket tanulni. Az év első felében, az egyházi ünnepeink miatt az egyházi művekre összpontosítunk, ugyanakkor ezzel párhuzamosan világi kórusműveket is gyakorolunk.

Milyen kiemelkedőbb fellépéseken vettek részt az utóbbi időben?

Tavaly az év első felében részt vettünk a szabadkai múzeumok éjszakáján, ahol inkább szórakoztatóbb kórusműveket énekeltünk, az év második felében pedig az év végi zárókoncertünkre készültünk, ez mindig egy nagyobb projektum az énekkar számára. Tavaly A mozi dallamai című esten ismert filmdalokból válogattunk betétdalokat, az idei repertoárt azonban még titok övezi.

A Pro Musica Kamarakórus női együttesét a zene és a barátság köti össze (Fotó: Csikós Krisztina)

A Pro Musica Kamarakórus női együttesét a zene és a barátság köti össze (Fotó: Csikós Krisztina)

Az elmúlt négy év alatt különféle eseményeken, ünnepségeken, megnyitókon, kiállításokon énekeltünk, valamint voltak magyarországi meghívásaink is. Először Székesfehérváron, egy kórustalálkozón mutatkoztunk be, majd a szabadkai Városházán is volt egy hangversenyünk. Felléptünk továbbá Szigetváron, Doroszlón és már kétszer voltunk a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóján is, valamint már második alkalommal léptünk fel a szabadkai ContraBayando trióval.

Hogyan tartja fenn magát a kórus?

Pályázatok útján. Szabadka Város kulturális pályázatán, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárságnál, a Magyar Nemzeti Tanácsnál, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél igyekszünk minden évben pályázni. Tavaly például egy hordozható elektromos zongorát sikerült vásárolnunk, míg a másik nagy befektetésünk a kórus tagjainak a fellépőruhái voltak. A pályázatírásban és az elszámolásban Arancsity Angéla a jobb kezem és a segítőm, akinek nagyon hálás vagyok.

Milyen gyakran próbálnak, és azok hogyan bonyolódnak?

Heti egy alkalommal, általában szerdánként, szükség esetén csütörtökön is. A próbák nagyon gördülékenyen és jó hangulatban zajlanak. Nálunk mindenki megtalálta a helyét és szerepét.

Kik alkotják a kórus tagjait?

A Szabadkai Zeneiskola tanárai, illetve más foglalkozású felnőttek, néhány egyetemista lány, valamint zeneiskolás diáklányok is. A kórus tagjai vegyes korosztályúak, de ez semminek sem szab határt, hiszen a kóruszene és a közös éneklés nagyon összeköti ezt az amúgy is összetartó a csapatot.

Mit jelent ön számára a Pro Musica Kamarakórus női együttese?

A kórus karnagyi és művészeti vezetői feladatkör számomra hobbit jelent. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen azzal foglalkozhatok, amit tanultam és amit szeretek. Nyilván hatalmas munkáról van szó, és a szervezési feladatok sem egyszerűek, de én élvezem minden pillanatát.

Mik a jövőbeli terveik? Milyen újdonságokkal lepik meg a kóruszene szerelmeseit?

Megmaradunk a klasszikus kórusrepertoár mellett, de szeretnénk kicsit újítani is, hiszen minél színesebb valami, annál vonzóbb. Próbálunk majd egy kis mozgást, illetve vidámabb kompozíciókat belevinni az előadásmódunkba. Meglátásom szerint egyébként a kóruszenét kedvelő közönségnek, vagy egyébként a koncertet látogató közönségnek szüksége van az ilyen jellegű kikapcsolódásra is. A jövőben új repertoárunk is lesz. Már most vannak felkéréseink. A közeljövőben a húsvéti ünnepek alkalmával énekelünk majd a Szent Teréz Székesegyházban, a virágvasárnapi ünnepi szentmisén, a nagypénteki Passión és a húsvéti ünnepi szentmisén, azután tervben van a különféle kórusfesztiválokon való szereplés és magánfelkérések is. Az idén szeretnénk egy külföldi versenyen is részt venni, de ez egyelőre legyen még meglepetés.

Nyitókép: Csikós Krisztina