2024. május 8., szerda

A lokális értékek felfedezése

Zentán is bemutatták Lovas Ildikó Szép Amáliák című regényét

A huszadik század viharos évein, évtizedein keresztül vezeti át az olvasót Lovas Ildikó, a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent Szép Amáliák című cselédregényében, amellyel a Zentai Alkotóházban megrendezett irodalmi esten a Tisza-menti község irodalomkedvelői is megismerkedhettek. A rendezvényen a szerzővel Brenner János szerkesztő beszélgetett.

A József Attila-díjas írónő nagyszabású regényének a cselekménye 1900-ban, a két Amália születésével veszi kezdetét. Lovas Ildikó lapunknak nyilatkozva ennek kapcsán elmondta, hogy regénye helyszíneként és témájaként mindenekelőtt azért választotta a vajdasági tájat, és a vajdasági magyar közösség elmúlt 100–120 évét, mert amellett, hogy hősies cselekedet minden ember részéről megélni az életet, a történelmi kataklizmákban megélni pedig különös kihívásokat hordoz magában.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Lovas Ildikó cselekménygazdag regényébe számos kordokumentumot, korabeli újságcikket épített be, hogy ezzel is a korokon, történelmi traumákon átívelő mélységes emberi humánumot ábrázolja.

– Az emberi élet önmagában egy csoda, és azok a történések, amelyek embereket összekötnek, szétválasztanak, lehetőséget adnak egyeseknek, másoktól pedig elveszik a lehetőséget, önismeretre is kényszerítenek bennünket – nyilatkozta Lovas Ildikó, aki egyben megjegyezte, hogy véleménye szerint a vajdasági magyar irodalmi kánon megérdemli azt, hogy újragondoljuk a vajdasági magyar irodalmi alkotásokat, illetve 30 évvel a rendszerváltozás után eljött az ideje annak, hogy szabad szemmel, szabadon, másként gondolkodva, újraolvasva föltérképezzük a tájat, az irodalmat és az embereket. Mint mondta, regényét mindenekelőtt mindazon olvasóknak ajánlja, akik úgy gondolják, hogy a globális helyett a lokálist szeretné választani.

Gergely Árpád

Gergely Árpád

– Úgy gondolom, hogy a választóvonalak a világban ma már, akár ideológiai szempontból, egyre élesebben a globális és a lokális között alakulnak ki, és nem a jobb és baloldal között. Tehát én azoknak ajánlom, éljenek bárhol, akik örömet találnak abban, vagy fontosnak találják a lokális értékek felfedezését – jegyezte meg az írónő.

Nyitókép: Fotó: Gergely Árpád