2024. május 10., péntek

Több korosztály otthonra lel itt

Számos terve van a Plakett díjas kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület az idei évben ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Az egyesület munkáját a közelmúltban a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakett díjjal jutalmazta. A díjat Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke és Patyerek Csaba, az egyesület koordinátora vette át. Az elismerés és a tekintélyre méltó múlt kapcsán Linka B. Gabriellával az egyesület elmúlt 70 évéről és terveiről beszélgettünk.

Linka B. Gabriella és Patyerek Csaba a díjátadón (Fotó: Gergely Árpád)

Linka B. Gabriella és Patyerek Csaba a díjátadón (Fotó: Gergely Árpád)

– 1953-ban alakult meg a Petőfi Kultúrkör a kishegyesi szövetkezet keretében. Vajdaságban akkor nagyon sok egyesület ezt a nevet kapta, mivel Petőfi Sándor költő a kommunista rendszerben is elismert volt, és engedélyezték a név használatát. Magyar művelődési élet korábban is volt a faluban, előtte különböző egyletek működtek itt, színtársulatok, zenekarok stb. A Petőfi első elnöke Mondom János volt, évekig ő vezette a kultúrkört. Egyik fő tevékenységük a mozi működtetése volt, ugyanis azokban az években épült a szövetkezeti otthon és a moziterem, ami színházként is funkcionált. Ebből a kultúrkörből fejlődött ki a ma is ismert Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. Kishegyes a ’60-as évek végén lett önálló község, és ekkor megváltozott a kultúra finanszírozása. A mozi akkor már külön működött, a kultúrkörtől elkülönülve. A művelődési egyesületet, jelenlegi neve alatt, intézményesített formában 1974-ben jegyezték be. Ebben az időben Pecze József volt az elnöke, sőt dr. Szőke Anna követte az elnöki poszton. Szőke Anna nevéhez fűződik a szakosztályok bevezetése, ugyanis korábban nem így működött az egyesület. Amikor átvettem az elnökséget, akkor folytattuk a Szőke Anna által megkezdett utat, és nagy célunk a vezetőképzés volt. Helyi szakosztályvezetőket akartunk nevelni, akik majd vezetik a csoportokat. Ez a munkánk mára beért. Fontos kiemelnem, hogy Pecze József, Szőke Anna és jómagam együttesen mintegy 50 éven át vezettük az egyesületet, így elmondható, hogy a mi munkánk alatt lett az egyesület olyan, amilyennek ma ismerjük. Egy erős egyesület vagyunk, népes tagsággal. Sok gyereket, fiatal tudhatunk a szakcsoportjainkban, így  működőképes, életrevaló közösséget alkotunk. Emellett próbálunk közösségformáló és -megtartó erő lenni, és számos tevékenységet felölelünk a néphagyományok ápolásától, a kézimunkán át a könyvbemutatókig. Komolyzenei szakosztályunk van, amely számos koncertet szervez az év során. Nagyon népszerűek a húsvéti, az Anna-napi és a karácsonyi komolyzenei koncertek.

Az egyesület számára mit jelent a most kapott díj?

– Az egyesületünk neve Petőfi, és Petőfi év van, emellett 70 éves az egyesület, s most kicsit úgy érezzük, hogy minden sikeresen összejött. A díjat elsősorban munkánk elismeréseként éljük meg, hiszen tevékenyek vagyunk és eredményeket érünk el. Ismernek bennünket Vajdaság-szerte, de a határon túl is.

Mik az egyesület tervei?

– Mi mindig nagy tervekkel kezdjük az évet, és ezeket rendszerint meg is valósítjuk. De az alkalom is szül kisebb rendezvényeket, pl. könyvbemutatókat, élőújságokat. Az idei évben a színház és szövetkezeti otthon felújítása véget fog érni, és egy civil központ fog létrejönni. Emellett 70 éves az egyesület, és úgy gondoltuk, hogy ezt egy táncjátékkal fogjuk megünnepelni. Petőfi: János vitéz című művéből készítünk egy színpadi táncjátékot. A János vitéz koprodukcióban készül, mivel egy nagy volumenű színpadi produkció lesz. Bevontuk a bácsfeketehegyi táncosokat is, így egy népes és erőteljes táncelőadást láthat majd a közönség. Emellett szakcsoportjainkkal folyamatosan készülünk az előttünk álló rendezvényekre. Nemcsak helyiekre, hanem a fesztiválokra és a különböző megmérettetésekre is. Tehetjük ezt, hiszen jól működnek a gyermek és ifjúsági tánccsoportjaink, de az asszonykórusunk is szép eredményeket ér el. A helyi rendezvények közül hamarosan itt lesz a falunap, majd a húsvéti ünnepek. A MIRK megrendezésének is részesei leszünk, majd nyár folyamán lesz a felújított színház átadója. Az egyik legnagyobb rendezvényünk, az Anna-napok is nyáron lesz. Számos elképzelésünk van, és emberek is vannak hozzá, de sok minden pályázatfüggő. Tudni kell, hogy fenntartásunkra van pénz, de a különböző programok, rendezvények szervezésére pályáznunk kell.

Nyitókép: Linka B. Gabriella és Patyerek Csaba a díjátadón (Fotó: Gergely Árpád)