2024. május 9., csütörtök

Kérdezett, válaszoltak, és őt is kérdezték

Szarvas István hetedik interjúkötetét mutatták be Budapesten – Szabadkáról online kapcsolódtunk be

Nemrég a budapesti Fészek Művészklubban mutatták be Szarvas Istvánnak, a Hetedhéthatár magazin újságírójának Kérdeztem – válaszoltak című, interjúkat tartalmazó kötetsorozatának hetedik részét. Szarvas Istvánt egyben a születésnapja alkalmából is köszöntötték az egybegyűltek. Ahogyan a korábbi könyvbemutatók, ez is egyidejűleg zajlott élőben és online is. A világ számos országából kapcsolódtak be a rendezvényre, Brazíliából, Kanadából, Németországból, Ausztriából, Angliából, Svédországból és Szerbiából is.

Az érdeklődőkhöz Juhász Imre, volt gazdasági szakdiplomata fordult, majd pedig Komlós Attila, a Hetedhéthatár magazin főszerkesztője osztotta meg a gondolatait a kötetről:

– Szarvas István eddig megjelent köteteinek sora bizonyítja azt, hogy folyamatosan tud újat mutatni. Fáradhatatlanul kutat fel különleges, értékes személyiségeket, majd pedig alaposan felkészülve maga mellé ülteti őket, és folytat velük izgalmas beszélgetéseket. Ezek során gyakran olyan vizekre is evez, amely a megkérdezett riportalany életének különleges, kevésbé ismert részleteit is érinti. Az interjúk eddig online formában voltak elérhetőek. Az interneten tárolt dokumentumoknak azonban bizonytalan a hosszú távú fennmaradása, ezzel szemben a nyomtatott formátum évszázadok óta bizonyít. A papír, a nyomtatott könyv, hosszú ideig rendelkezésre áll, sok-sok generációt szolgálhat. Ezért is nagy öröm, hogy az interjúk nyomtatásban is megjelenhetnek. A könyvben olvasható beszélgetések, a riportalanyok megismerésén túl, lehetőséget biztosítanak az elmúlt évek történéseinek felelevenítésére is, hiszen óhatatlanul megjelennek a korszak fontosabb eseményei és jelenségei – mondta Komlós Attila.

Az érdeklődők a svédországi dr. Békássy N. Albert prof. emeritus, valamint az angliai Oláh Gábor, a Mizu magazin főszerkesztőjének a méltatását is hallhatták, Horváth Gábor Miklós, újságíró, előadóművész, valamint Jónás Gabriella színművész tolmácsolásában.

– Szarvas István 1991 óta foglalkozik újságírással, de a modern újságírás szakterületére 2008-ban vonult be az interjú műfajával. Kiválóságát egy évtized válogatott interjúgyűjteményével fémjelzi. Kiterjedt kapcsolatrendszer van a birtokában, megnyílnak előtte az ajtók. Interjúinak zöme az ezredfordulót közvetlenül megelőző, valamint az azt követő években készült és jelent meg. Szarvas István hosszú életútját, alkotómunkáját koronázza meg a hetedik kötet – emelte ki dr. Békássy N. Albert.

– Interjúit érdekes, egymástól sokszor nagyon különböző emberekkel készíti, ezáltal a beszélgetések sokrétűek, izgalmasak lesznek. Professzorok, sportolók, irodalmárok, zenészek, vagy az utca egyszerű embere kerül Szarvas István diktafonja elé. Különböző életutakról, világlátásokról van szó, de abban megegyeznek, hogy elgondolkodtatók. Szinte ösztökélnek arra, hogy próbáljuk megérteni a világot. A kötetben a legrégebbi beszélgetés Árgyelán Sándor nagykövettel készült harminc évvel ezelőtt, 1993-ban. Több interjút találhatunk a könyvben a kétezres évek elejéről is, a többi pedig friss, egy-két éves. Azt gondolhatnánk, hogy a régebbi interjúknak nincs mára ható relevanciájuk vagy rég elvesztették aktualitásukat, de ez nem igaz. Ezt több interjú is bizonyítja – hangsúlyozta Oláh Gábor.

A kötet egyik interjúalanya Miklenovics Aranka versmondó volt, aki online kapcsolódott be a műsorba, és akárcsak Jónás Gabriella, ő is verssel köszöntötte Szarvas Istvánt. Az újságíróval beszélgetések is zajlottak, a fő téma pedig természetesen az interjú volt.

– Az interjú műfaját legtöbben a modern újságírás találmányának vélik, ám a párbeszéden alapuló tájékoztatást, okítást valójában Szókratész alkalmazta elsőként, i. e. az ötödik században. A mai napig is népszerű sajtóműfaj a francia újságírás terméke, amely a tizenkilencedik század utolsó harmadában nyerte el jelenlegi formáját és terjedt el hamarosan világszerte. Az interjúnak mindenekelőtt hírértékűnek kell lennie és lényeges az is, hogy olvasmányos, sőt szórakoztató legyen. Remélem, hogy ezek kivétel nélkül érvényesek, a hetedik kötet valamennyi interjújára – mondta Szarvas István.