2024. május 15., szerda

Petőfi élete öt részletben

Fiatalos, lendületes előadás készül a költőről

Az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves színészosztálya Petőfi élete öt részletben címmel készít előadást, amellyel csatlakozik a VM4K Mozdulj! Petőfi! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozatához. Az öttagú osztály Bagi Natália, Dedovity Tomity Lea, Greguss Lilla, Gusztony Endre és Sadiković Márió Tenyér Társulat néven készíti el szerzői projektumukat, amelyben segítik őket két osztályvezető tanáruk, László Sándor Pataki gyűrű-díjas színművész, rendező és Balázs Áron Jászai Mari-díjas színművész.

Az előadásban öt részletben mutatják be Petőfi Sándor életét, annak művein – levelein, jól és kevésbé közismert költeményein keresztül.

– Az emlékév alkalmából mindenfelé találkozhatunk petőfis előadásokkal, petőfis programokkal, ezért mi egy kicsit másként szerettük volna megközelíteni a témát. Leginkább a fiatalokat próbáljuk megcélozni ezzel az előadással, így kitaláltunk egy olyan formát, ami kellőképpen fiatalos és lendületes, de ugyanakkor hagyományápoló és tisztelettudó is. Leginkább a középiskolásoknak, egyetemistáknak ajánljuk, próbáltuk úgy összeállítani, hogy mindegyik generáció megtalálja a sajátját benne – mondta Gusztony Endre a produkció szereplője.

Greguss Lilla kiemelte, igyekeztek többféle stílust megfogni, és mindenki személyiségét belevinni az előadásba.

– Szerettük volna, hogy mindenkinek legyen egy olyan pontja, ahol meg tudja jobban mutatni magát, ezért mindegyik epizódhoz próbáltunk valami sajátos dolgot kitalálni. Magunkból indultunk ki tehát, és természetesen mindenkinek a karaktere valami mást tart fontosnak és valami mást fog meg – magyarázta a fiatal színésztanhallgató, aki szerint, az előadás akár egy magyarórát is helyettesíthet.

– Úgy terveztük, hogyha szükség lenne rá, akkor tantermi előadásként is funkcionálhat a produkció. Szeretnénk elvinni az iskolákba is, ahol az óra keretében megtekinthetik a diákok. Igyekeztünk úgy kialakítani, hogy oktatói jellege is legyen – tette hozzá.

A bemutató június 5-én lesz (Dávid Csilla felvételei)

A bemutató június 5-én lesz (Dávid Csilla felvételei)

Az előadás magába foglalja a költő gyermekkorát, irodalmi pályájának kezdetét, szerelmeit, tevékenységét a forradalomban, halálát és az utókorra gyakorolt hatását is. Sadiković Márió Petőfi gyermekkorát eleveníteni meg.

– A serdülő koráig fogunk eljutni velem, vagyis azt a részt mutatom be, amikor a kis faluban élt és elkezdett gimnáziumba járni. A vándorszínészet, meg a hasonló nagyvilági dolgai előtt szakad meg az én történetem – mondta Márió.

Bagi Natália Petőfi Sándor ifjúságát jeleníti meg a színpadon, amihez a népköltészet bemutatása is hozzátartozik. A színésztanhallgató szerint karakterére jellemző, hogy sokat bakizik, ennek ellenére nagyon pozitívan éli meg a történéseket, és nagyon akarja, hogy sikerüljenek a dolgai.

Dedovity Tomity Lea pedig a költő örökségét mutatja be.

– Egy teljes képet mutatunk a ránk hagyott örökségről, arról, amit hátrahagyott. Én is nagyon komolyan veszem az előadást, mert nekem valahol a szívem csücske ez az egész. Nagyon megszerettem Petőfi verseit. Az előző szemeszterben beszédórán az ő verseket is átvettük, és rájöttünk, hogy nem nehéz ezeket elsajátítani, csak merni kell belemerülni a témába.

László Sándor és Balázs Áron

László Sándor és Balázs Áron

László Sándor büszke osztályára, amiért bele mertek vágni egy ilyen feladatba.

–Az ötlet teljes egészében tőlük származik, ami nagyon fontos, hiszen ritka, hogy a mai fiatalok saját kezdeményezéssel álljanak elő. Általában inkább a készet szeretik megtapasztalni, azzal szeretnek mit kezdeni. Sajnos a tapasztalatom azt mutatja, hogy a fiatalok nem igazán szokták kedvelni Petőfit, mert túl egyszerűnek tartják. Talán van egy kor az ember életében, amikor az összetettebb, a kevésbé megfogható dolgokat kedvelik, és Petőfit nagyon egyértelműként élik meg a fiatalok, és ha már így éli meg, akkor nem is igazán tartja fontosnak, hogy foglalkozzon vele, talán inkább egy kötelező dologként szokták megélni. Viszont most azt tapasztalom és nem csak velük kapcsolatban, hogy igenis tud szólni a fiatalokhoz, és a fiatalok is tudnak vele mit kezdeni, hogyha van elég bátorságuk elkezdeni foglalkozni vele. Én bízom abban, hogy a  produkciójuknak köszönhetően a közönség is sokkal nyitottabbá válik majd Petőfi felé – tette hozzá az osztályvezető tanár.

A produkció bemutatója június 5-én lesz, az Újvidéki Színházban, majd ugyanazon héten Hajdújáráson, Óbecsén, Szabadkán és Temerinben is megnézhetik a nézők.