2024. június 14., péntek

Nem született megállapodás Franciaországgal a kiképzőtisztek Ukrajnába küldéséről

A kijevi védelmi minisztérium Telegram-oldalán azt írta, hogy az ukrán vezetés február óta javasolja, hogy partnerei a katonai kiképzést ne külföldön, hanem Ukrajna területén folytassák.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Franciaországgal és más partnerekkel ugyan még nem született erről megállapodás, de folynak a tárgyalások.

– A védelmi minisztérium a vezérkarral közösen megkezdte a vonatkozó iratok belső előkészítését, hogy ne vesztegessék az időt bürokratikus kérdések egyeztetésével, amint megszületik a döntés – szögezte le a minisztérium.


Jelenleg egyéb támogatások mellett több nyugati ország is segíti Ukrajnát katonák külföldön történő kiképzésével. A kijevi vezetésnek a hadsereg létszámhiányának orvoslására további katonák mozgósítására van szüksége, akiknek a kiképzése azonban költséghatékonyabb és egyszerűbb lenne Ukrajna területén.


Emmanuel Macron francia elnök egy párizsi konferencia alkalmával februárban javasolta nyugati csapatok Ukrajnába küldését a helyi fegyveres erők kiképzésére.

Nyitókép: Pixabay