2024. április 12., péntek

Egyiptom betonfallal körülvett tábor építésébe kezdett

Betonfallal körülzárt tábor építésébe kezdett Egyiptom a Sínai-félszigeten, ahol szükség esetén elhelyezhetőek palesztin menekültek, ha Izrael támadást indít Rafah ellen a Gázai-övezetben – jelentette a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap helyi idő szerint csütörtökön, egyiptomi hivatali és biztonsági elemzőkre hivatkozva.    

Miután az egyiptomi határ mentén fekvő Rafahban több mint egymillió ember zsúfolódott össze, akik az övezet többi részén folyó harcok elől menekültek el, szárazföldi offenzíva esetén sok lehet az áldozat vagy a menekültek kénytelenek lesznek elindulni Egyiptom felé.

Az egyiptomi Észak-Sínai régió kormányzója csütörtökön tagadta a palesztinok befogadására szolgáló menedékhely építéséről szóló híreket, mondván a térségben zajló helyreállítási munkákat az egyiptomi kormány rendelte el az Iszlám Állam szélsőséges harcosaival folytatott heves harcok befejeztével. Egyiptomi biztonsági források hangsúlyozták, hogy vészforgatókönyvről van szó, és Kairó bízik abban, hogy elkerülhető a menekültáradat, és tető alá hozható tűzszüneti megállapodás a Gázai övezetben, a területet pedig elővigyázatosságból és ideiglenesen készítik elő.

A WSJ jelentése szerint a tábor alapterülete mintegy 20 négyzetkilométer, a befogadóközpont pedig akár százezer embernek is menedéket nyújthat, noha Egyiptom legfeljebb 50-60 ezer palesztin menekült befogadásával számol.

Kairó az elmúlt hetekben fokozta a biztonsági jelenlétét és  csapatösszevonásokat hajtott végre a Gázai övezet határánál, továbbá intenzívebb járőrözésbe fogott különösen a rafahi és a Kerem Salom-i határátkelőknél, hogy gátat szabjon a palesztin menekültek Egyiptomba érkezésének.    

Nyitókép: Beta/AP