2024. április 12., péntek
IZRAELI–PALESZTIN KONFLIKTUS

Vadászgépek gyilkoltak Dél-Libanonban

Galileában ellenséges rakéták okoztak tragédiát

Izrael szerdán légitámadásokkal válaszolt a területét ért libanoni rakétatámadásokra. Néhány izraeli politikus háborúval fenyegette meg Libanont, illetve az ottani Hezbollahot.  

Szerdán izraeli vadászgépek több hullámban támadtak libanoni célpontokat. A legalább négy életet követelő és kilenc sebesülését okozó légicsapásokra az után került sor, hogy Libanonból rakétákat lőttek ki Észak-Izraelre. A robbanásokban egy nő meghalt, nyolcan megsérültek a Galileához tartozó Cfát településen. Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a támadók tíz rakétát indítottak Galilea felé. Az IDF északi parancsnoksága és határ menti kibucok voltak a célpontok.

Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter hadüzenetként értékelte a rakétatámadást, és azt mondta, ez már háború, és Izrael ezután másként viszonyul a libanoni határon kialakult helyzethez. Juli Edelstein, a parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke azt üzente, hogy a Hezbollah fegyvereseit így vagy úgy „kifüstölik” a dél-libanoni határövezetből. Kijelentette: ez akár háború árán is megtörténhet.

A háborúval nem mindenki ért egyet Izraelben. Szerdán több tüntető is behatolt a kormányzó Likud tel-avivi központjába, ahol a padlóhoz ragasztották magukat, kormányváltást és a (gázai övezeti) harcok beszüntetését követelve. Az Irányváltás nevű mozgalom aktivistái Benjámin Netanjahu irodájánál parlamenti választást és bizalmi szavazást is sürgettek a kormány ellen. A tiltakozókat rendőrök távolították el.

A FELESÉGÉVEL MENEKÜLT
A Gázai övezetben a harcok szerdán sem szüneteltek. Az IDF arról számolt be, hogy a palesztin terület déli és középső részén több mint húsz iszlamista fegyverest öltek meg. Különböző helyszíneken fegyvereket találtak, és rábukkantak a Hamász újabb alagútjaira is.

Hán-Júniszban megtalálták a Hamász egyik vezetőjének, Jahja Szinvarnak a rejtekhelyét is. Az IDF szerint Szinvar és a terrorszervezet több magas rangú vezetője egy föld alatti létesítményben tartózkodott, miközben felettük harcok dúltak. Volt élelmük, fürdőszobájuk és széfjeikben több millió sékelt és amerikai dollárt őriztek.

Az IDF egy videót is közzétett a feltételezett rejtekhelyről. A felvételt a föld alatti alagutakba telepített biztonsági kamerák rögzítették, miként azt is, ahogy Szinvar egyik feleségével és gyerekével elmenekül onnan.

KIVONULÁST KÖVETEL
Spanyolország és Írország arra kérte az Európai Bizottságot, hogy sürgősen vizsgálja meg, vajon Izrael eleget tesz-e emberi jogi kötelezettségeinek a Gázái övezetben. A két ország kormánya sürgeti az azonnali tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását is.
Az izraeli túszok családjainak képviselői közben jelezték: a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak, és pert indítanak a Hamász vezetői ellen. „Ez nem csak a mi történetünk. Ha nem állítjuk le, akkor holnap az egész világ története lesz” – nyilatkozták Hágába indulásuk előtt.

A túszok elengedéséről és a tűzszünetről a héten tárgyalás kezdődött Kairóban. Az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselőinek egyelőre csak abban sikerült megállapodniuk, hogy folytatják a tárgyalásokat.
A Hamász nem küldte el képviselőjét Kairóba. Iszmail Haníje, a terrorszervezet vezetője azt üzente, minden megállapodásnak garantálnia kell a tűzszünetet, a megszálló sereg kivonulását az övezetből és egy komoly fogolycsere-megállapodást.