2024. április 12., péntek

Biden békét sürget

Franciaország megoldási javaslatot kínál

Egyre nagyobb külföldi nyomás nehezedik Izraelre, hogy kössön fegyverszünetet a Hamásszal. Legutóbb Joe Biden amerikai elnök és II. Abdalláh jordániai király sürgetett tartós békét. Párizs az izraeli–libanoni békekötéshez kínál megoldási javaslatot.

Izrael és a palesztinok közötti tartós békét sürgetett a kétállami megoldás megvalósításával Joe Biden amerikai elnök és II. Abdalláh jordániai király a Fehér Házban tartott hétfői megbeszélésük nyomán. Biden kifejtette: a Hamász izraeli túszainak kiszabadulását biztosító megállapodás előkészítésén dolgoznak. A terv hathetes fegyvernyugvást is előirányoz. Ez elégséges idő lehetne egy tartósabb megoldás kidolgozására – tette hozzá. Közölte: a megállapodás „kulcselemei az asztalra kerültek, de vannak nézeteltérések” is. Hozzáfűzte: Izraelt igyekszik rávenni a megállapodásra. Megismételte ugyanakkor, hogy nagyszabású izraeli katonai műveletre nem kerülhet sor Rafahban egy olyan hiteles terv nélkül, amely szavatolja a civilek biztonságát.

A jordán király az izraeli-palesztin konfliktus négy hónapját a Közel-Kelet egyik legpusztítóbb háborújának nevezte, s kijelentette: Izrael nem hajthat végre újabb nagyszabású támadást a Gázai övezetben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az arab országokkal és a nemzetközi közösséggel együtt kell egy hosszú távú izraeli–palesztin békén dolgozni, amely a kétállami megoldás keretei között valósul meg, és a palesztin főváros Kelet-Jeruzsálem lesz.

Azonnali tartós tűzszünetet sürgetett, egyúttal követelte, hogy minden lehetséges határátkelőn juttassanak be segélyt a Gázai övezetbe. Sürgette a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) támogatásának folytatását, létfontosságúnak nevezve annak munkáját.

Az UNRWA anyagi támogatását sok nyugati ország felfüggesztette januárban, amikor hírek jelentek meg arról, hogy annak dolgozói közül többen részt vettek a Hamász október 7-ei támadásában.

VESZÉLYBEN A CIVILEK  
Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa óva intette Izraelt a nemzetközi humanitárius jog megsértésétől Rafahban. A városban és környékén több mint egymillió ember keresett menedéket a harcok elől. Türk rámutatott: sok civil halhat és sebesülhet meg, sőt egy katonai akció az immár egyébként is gyér humanitárius segélyezés végét jelenthetné. Türk a palesztinok elleni kollektív büntetésnek és a nemzetközi humanitárius jog megsértésének nevezte az izraeli hadműveletet.

Párizs írásban javasolta Bejrútnak, hogy vessen véget az ellenségeskedésnek Izraellel. Stéphane Séjourné francia külügyminiszter a múlt héten juttatta el a dokumentumot a libanoni kormánynak, az országban működő Hezbollah terrorszervezetnek és Izraelnek.

A kezdeményezés célja, hogy véget vessen az Irán által támogatott Hezbollah és Izrael között naponta ismétlődő harcoknak a libanoni–izraeli határon. Az ellenségeskedés a gázai övezeti háborúval párhuzamosan zajlik és erősíti az eszkaláció miatti aggodalmakat.

Fontos, hogy békét teremtsünk – mondta Séjourné, aki szerint a megfelelő feltételek kialakítása esetén létrejöhet a tűzszünet, majd következhetnek a tárgyalások Libanon és Izrael között a vitatott földi határ kijelöléséről.

 

KAIRÓBAN EGYEZKEDNEK
A francia terv tíznapos deeszkalációt irányoz elő. Egyebek mellett felszólítja a libanoni fegyveres csoportokat, köztük a Hezbollah elitegységét, hogy 10 kilométerre vonuljanak vissza a határtól, számolják fel a sávban található létesítményeiket és szüntessék be a katonai műveleteiket. A határtól való eltávolodás esetén a rakéták egy része már nem érné el az észak-izraeli falvakat, amelyeket eddig több nem kormányzati fegyveres csoport is támadott Dél-Libanonból.

A dokumentum nem végleges, mivel Libanon kifogásolja bizonyos részeit. Izrael egyelőre tanulmányozza a javaslatot. Hasszán Fadlallah, a Hezbollah vezető politikusa máris megüzente: Izrael gázai agressziójának befejezéséig nem vitatnak meg egyetlen kérdést sem, amely a dél-libanoni helyzethez kapcsolódik.

David Barnea Moszad-főnök vezetésével kedden tárgyalódelegáció indult Egyiptomba, ahol a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok kiszabadításáról és a tűzszünetről kezdődnek tárgyalások. A közvetítők bevonásával folyó megbeszélésen részt vesz William Burns, a CIA vezetője, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök és Abbász Kamal, az egyiptomi hírszerzés irányítója is.

A terepen közben folytatódtak a harcok. Az izraeli hadsereg (IDF) tagjai a Hamász több mint negyven tagját ölte meg a legutóbbi akciójukban. Hán-Júnisz körzetében felrobbantottak két lőszerraktárt is. Egy épületben pokolgép végzett három IDF-katonával.

Nyitókép: Kedden ismét (október 7-e óta harmadszor) találkozott Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter és Iszmáíl Haníje Hamász-vezető (Fotó: Beta/AP)