2024. február 25., vasárnap

Teherán követelte Izrael kizárását az ENSZ-ből

Izrael kizárását követelte az iráni elnök az ENSZ-ből vasárnap, miközben a közel-keleti országban gyűlésekkel ünnepelték az iszlám forradalom 45. évfordulóját.

Ebrahim Raiszi iráni elnök Teheránban az ünnepnapon tartott gyűlésen, több ezer ember előtt Izraelre utalva kijelentette: „Javasoljuk a cionista entitás kizárását az ENSZ-ből”. Szavainak alátámasztására hozzátette: „ami ma Gázában történik, az emberiség elleni bűncselekmény, és ennek a bűnöző rezsimnek a támogatói az Egyesült Államok és egyes nyugati országok”. Egyben azzal vádolta meg

Izraelt, hogy a palesztin övezetben folytatott hadműveleteivel „megsértett, számos, a nemzetközi szervezetek keretében kötött nyilatkozatot, határozatot és megállapodást”.

A teheráni Azadi (Szabadság) téren vasárnap összegyűltek egy része a legfelsőbb politikai és vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh, az iszlám köztársaság alapítója, Ruhollah Khomeini ajatolláh portréit emelték magasba, valamint a népszerű Kászim Szulejmáni tábornokét, akit az amerikai hadsereg 2020 januárjában a bagdadi repülőtéren egy rajtaütés során megölt.

Jelszavaik között szerepeltek a „Le az Egyesült Államokkal!”, „Le Izraellel!” és „Le az Egyesült Királysággal” is, 1979 óta az iszlám köztársaság ezeket fő ellenfeleinek tekinti.

Raiszi szerint „a Nyugat katonai konfliktusokkal, gazdasági blokáddal és szankciókkal próbálja elérni, hogy Irán ne védje tovább Palesztinát és az iszlám forradalom eszméit”. Sikertelenül – tette hozzá.

ÚJABB LÉGICSAPÁSOK RAFAHRA
Az izraeli hadsereg (IDF) újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területén. Ezek következtében több mint 20 ember vesztette életét, amit a város polgármestere erősített meg. A támadást Washington többszöri figyelmeztetése ellenére hajtották végre, a korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy „az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban”, amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.

 

Deir al Balahban ismét gyermeket temettek (Fotó: Beta/AP)

Deir al Balahban ismét gyermeket temettek (Fotó: Beta/AP)

Az IDF a Gázai övezet rendőrségi forrásai szerint a támadás során egy járművet is célba vett, megölve ezzel három embert, köztük a Hamász rendőrségének titkosszolgálati vezetőjét és helyettesét. Ezt az információt egyelőre nem tudták több forrásból megerősíteni, és az IDF sem nyilatkozott még az ügyben.

Az egyiptomi határnál fekvő Rafah az utolsó város a Gázai övezetben, amely még a Hamász ellenőrzése alatt áll. Az izraeli hadsereg szárazföldi csapatai még nem hatoltak be a városba.

A város polgármestere és több segélyszervezetek arra figyelmeztet, hogy bármilyen, Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is.

Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.

Jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül.

Nyitókép: Rafah fölött lőporos az ég (Fotó: Beta/AP)