2024. február 28., szerda

Ankara F-16-os vadászrepülőgépek érkezéséhez köti Stockholm NATO-csatlakozását

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán ismét értésre adta, hogy Ankara amerikai F-16-os vadászrepülőgépekért és modern felszerelésekért cserébe hajlandó csak véglegesen hozzájárulni Svédország NATO-csatlakozásához.

Az államfő már elküldte a svéd NATO-csatlakozást jóváhagyó törvényjavaslatot a török parlamentnek ratifikálásra. Most azonban – Katarból hazafelé tartó repülőútján – hivatalának közlése szerint kijelentette, hogy cserében „én is várok Önöktől valamit." Kijelentette, hogy az amerikai kongresszusnak a svéd NATO-szerződés török ratifikálásával egy időben kell beleegyeznie az F-16-osok leszállításába Ankara számára.

A török elnök már szeptemberben bejelentette, hogy F-16-os vadászrepülőgépek beszerzéséhez köti Stockholm csatlakozásának ratifikálását. A törvényjavaslat október végén került a török parlament külügyi bizottsága elé, konszenzus híján azonban eddig nem tudták előterjeszteni plenáris szavazásra.

Az amerikai kormány korábban közölte, hogy támogatja a meglévő F-16-os vadászrepülőgépek korszerűsítését és az új repülőgépek leszállítását Törökország számára.

Nyitókép: pixabay.com