2024. május 30., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Fémmegmunkáló gépek, üzemcsarnok, termelési szoftverek…

Moholon és Adán folyamatosak az ipari fejlesztések a Prosperitatinak köszönhetően

A Prosperitati Alapítvány szervezésében kiemelt jelentőségű közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztések ünnepélyes átadására került sor szerdán délután a moholi Idas Mol fémipari cégben, valamint két adai vállalatban, az East-West Bridge textilpari és a T-1 Abraziv fémipari vállalatban. A fejlesztések összértéke 351,1 millió dinár.

Az eseményen részt vett Kiss-Parciu Péter, a magyar külgazdasági és külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint a VMSZ képviselőjelöltjei és köztársasági, tartományi és helyi tisztségviselői. Kiss-Parciu Péter kiemelte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára indította el a Magyar Kormány a vajdasági fejlesztési programot, amely nemcsak Vajdaságban, hanem az egész Kárpát-medencében úttörő program lett, és új alapokra helyezte a nemzetpolitikát és a külgazdasági együttműködési lehetőségeket.

Az adai T-1 Abraziv fémipari cégben Kiss-Parciu Péter, Pásztor István és Tóth Tamás (Fotó: Gergely Árpád)

Az adai T-1 Abraziv fémipari cégben Kiss-Parciu Péter, Pásztor István és Tóth Tamás (Fotó: Gergely Árpád)

– Programunk elindítása óta, hat év távlatából azt látjuk, hogy nagyon jelentős sikereket értünk el. Vajdaságban több mint 14 000 nyertes pályázóról beszélhetünk. Több mint 60 milliárd forintnyi támogatást adtunk ezeknek a pályázóknak, amiből több mint 120 milliárd forintnyi értékű fejlesztés valósult meg a térségben.

– A program folytatódik, és folyamatban van a tavalyi év végén megítélt támogatások folyósítása. További 99 nyertes pályázó részére történik a támogatások odaítélése, és szeretnék a programot folytatni a jövőben is – mondta Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár.

A moholi és az adai gazdasági fejlesztések ünnepélyes átadása alkalmából Pásztor István, a VMSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar állami támogatásból a Prosperitati Alapítvány közreműködésével megvalósuló beruházások nagyban hozzájárulnak a cégek gyors fejlődéséhez, és erősítik a piaci versenyképességüket. Továbbá nemzetpolitikai érdeknek nevezte a gazdaságfejlesztési program folytatását, amihez a szavazók támogatását kérte az április 3-ai anyaországi és szerbiai választásokon.

Termelőcsarnok-avató az adai East West Bridge textilipari cégben (Fotó: Gergely Árpád)

Termelőcsarnok-avató az adai East West Bridge textilipari cégben (Fotó: Gergely Árpád)

A moholi Idas Mol fémipari vállalat a Prosperitati Alapítvány közepes és nagy léptékű pályázatán elnyert 13,7 millió dináros támogatásnak köszönhetően négy új fémmegmunkáló gépet vásárolt. A beruházás összértéke 34,4 millió dinár. A Jovan Pejić tulajdonában lévő, az idén 50 éves családi vállalkozásként induló fémipari cég jelenleg 160 dolgozót foglalkoztat, és beszállítóként megrendelésre egyedi alkatrészeket gyárt külföldre. Az ünnepségen Ferencz Attila technikai igazgató mutatta be a céget, aki elmondta, hogy az általuk gyártott alkatrészek több neves nyugati gyártó gépeiben megtalálhatók. A cég jelenleg precíziós egyedi és kis sorozatú termékek gyártására fókuszál. Kiemelte, hogy az alapítványtól kapott támogatásból CNC-megmunkálóközpontokat vásároltak, amelyek a cég termékskálájának, kapacitásának bővítését és piaci megerősödését szolgálják.

A moholi Idas Mol vállalat korszerű fémmegmunkáló gépeket vásárolt a támogatásnak köszönhetően (Fotó: Gergely Árpád)

A moholi Idas Mol vállalat korszerű fémmegmunkáló gépeket vásárolt a támogatásnak köszönhetően (Fotó: Gergely Árpád)

Az adai East West Bridge textilipari vállalatban új termelőcsarnokot avattak a közepes léptékű gazdasági fejlesztés eredményeként. Bilicki Rudolf cégtulajdonos elmondta, hogy a sikeres pályázat eredményeként a 32,7 millió dináros projektumot a Prosperitati Alapítvány 11,3 millió dinár vissza nem térítendő összeggel támogatta, amelyet betonozási, asztalos- és villamosmunkálatok, valamint több konfekciós gép finanszírozására hagytak jóvá. Kiemelte, hogy a támogatás jelentősen hozzájárult az új termelőcsarnok mielőbbi befejezéséhez, amit mostanra már beüzemeltek.

A legjelentősebb beruházás a 112 dolgozót foglalkoztató adai T-1 Abraziv fémipari cégben zajlott, ahol szerszámgépeket, megmunkálóközpontot, köszörűgépet, hegesztőgépeket, targoncákat, tehergépjárművet és termelési szoftvereket vásároltak, valamint ingatlanfejlesztést hajtottak végre. Tóth Tamás ügyvezető igazgató elmondta, hogy a vállalat történetének legnagyobb beruházását hajtották végre 2021-ben. A több mint 284 millió dináros beruházáshoz a Prosperitati Alapítvány 113,5 millió dinárral járult hozzá, a fennmaradó részt pedig banki hitelből, illetve önerőből biztosították. Hangsúlyozta, hogy támogatás nélkül 4-5 év alatt tudták volna megvalósítani ugyanezt.