2024. június 3., hétfő
NAGY RÉGÉSZETI FELFEDEZÉS

1800 éves férfisír került elő Viminaciumból

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Egy római kori hajó fél évvel ezelőtti felfedezése után Miomir Korać, a belgrádi Régészeti Intézet igazgatója, és a Viminacium régészeti lelőhely projektumvezetője újabb jelentős régészeti felfedezésekről számolt be a sajtónak. A Kostolac melletti egykori római nagyváros, Viminacium lelőhelyén újabb, kereszténységre utaló leleteket találtak. A Tanjugnak elmondta, hogy egy felnőtt férfi sírjára bukkantak, mely valószínű az i.sz. 3 évszázad első feléből származik, mert bronzpénz is előkerült a sírból, ami erre a korra utal (211-217).

Másfél méter mélységből került elő a csontváz, nyugat-kelet irányban feküdt. A csontváz hossza 1,73 méter, a jobb combcsont 4,5 cm. A csontváz jobb karja a hasi részre volt támasztva, a bal a test mellett. A csontok meglehetősen jó állapotban maradtak. A férfit szabadon földelték el koporsó nélkül.

Korać szerint hasonló sírok tucatjai kerültek elő már ebben a Dunától délre eső szerbiai lelőhelyen, ám ezt az különbözteti meg a többitől, hogy előkerült egy gyűrű is a csontváz ujján, ami az adott időszakból ritkán került elő, és korakeresztény szimbólummal szolgál. Az ezüstgyűrűt sötétkék drágakő díszíti. A drágakőre egy horgonyt véstek, mindkét oldalán egy-egy hallal. A derék résznél bronzból készült övkapcsot találtak, a talpnál egy bronzkörzőt, aranytekercset.