2024. április 30., kedd

Épül a Moravai korridor

Vasárnap délben hivatalosan is megkezdődött a Moravai korridor építése.

A munkálatokat az amerikai-török Bechtel–Enka konzorcium végzi, a kivitelezői szerződést kilenc nappal ezelőtt írták alá.

A Moravai korridor a 10-es közúti folyosót és a Miloš fejedelem autópályát köti majd össze, valamivel több mint 112 kilométeres lesz, 71 híd, 23 felüljáró és 5 aluljáró épül rajta. Újdonságnak számít, hogy 1,5 méterrel lesz szélesebb a megszokottnál, ezzel a legszélesebb autópályává válik majd Szerbiában. Ezen felül korszerű optikai és digitális kábelekkel, ingyenes internet elérhetőséggel és tájékoztató kijelzőkkel látják el ezt a szakaszt telljes hosszában, a kiépítésnél különleges figyelmet fordítanak az esetleges árvizek elleni védelemre.

– Arra számítunk, hogy két év múlva Kruševacot összekötjük a 10-es korridorral, három év múlva Kraljevót a Miloš fejedelem autópályával, négy év múlva pedig befejezzük a Pojate és Preljina közötti teljes autóutat. Sok gondunk volt néhány előző projektum megvalósításával, nem szeretnénk, ha a hibák megismétlődnének, hadd legyen ez most egy példa arra, hogy hogyan kell Szerbiában végrehajtani egy nagy projektumot – nyilatkozta a közelmúltban bizakodóan az építkezéssel kapcsolatban  Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter.

A munkálatokra csaknem 800 millió eurót szántak, a térségben élők nagy gazdasági fellendülést remélnek az építkezéstől, hiszen három körzet több mint fél millió lakosát érinti.

Az építkezést hivatalosan Alekszandar Vučić szerb államfő indította el, az ünnepi ceremónián részt vett Zorana Mihajlović illetékes miniszter, továbbá az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövetei, a Szerbia Utai és Szerbia Korridorjai közvállalatok képviselői.