2024. április 27., szombat

A parlamentek szerepe a berlini folyamatban

Tirana adott otthont A parlamentek szerepe a berlini folyamatban című konferenciának, ahová Kovács Elvira, a Köztársasági Képviselőház eurointegrációs bizottságának elnöke is meghívást kapott a nyugat-balkáni parlamentek képviselőivel együtt.

Kovács Elvira Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az EU alapító szerződései és a berlini folyamat által meghatározott négy szabadságjoggal kapcsolatban felmerülő kihívásokról szóló panelen elmondta, a berlini folyamaton keresztül a nyugat-balkáni térség készül az EU-csatlakozásra.

– Az utóbbi időben sajnos nem történt előrelépés az európai integráció folyamatában, ezért csökkent a polgárok uniós integráció iránti támogatottsága – mutatott rá Kovács Elvira, hozzátéve, elszomorító, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Szerbiában a legalacsonyabb az uniós integrációs folyamat támogatottsága.

– Az ukrajnai válságot figyelembe véve olyan lendület jött létre, amely kedvez a bővítéspolitikának és ezt nekünk is ki kell használnunk – szögezte le.

Reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kérdések nem akadályozzák meg az uniós integráció további folyamatát. A berlini folyamaton kívül más regionális kezdeményezéseket sem szabad elutasítani, áll Kovács Elvira Facebook-bejegyzésében.

Nyitókép: Kovács Elvira Facebook-oldala