2024. április 30., kedd

Németország támogatja a fejezetek megnyitását

Sem Berlinnek, sem másnak nincsenek újabb feltételei Szerbiával szemben, nyomatékosította Belgrádban a német külügyminiszter

A kedden Belgrádban tartózkodó Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az Aleksandar Vučić szerb kormányfővel folytatott beszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatón abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy idén előrelépés történik a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások csatlakozási fejezetei megnyitásának tekintetében. Berlin biztosan amellett lesz, hogy idén megnyíljanak az első tárgyalási fejezetek, nyomatékosította a német diplomácia vezetője, aki a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, illetve a felek kompromisszumra való hajlandóságának fontosságát hangsúlyozta. Steinmeier a szerb kormány reformintézkedéseiről is elismerően szólt.

Steinmeier abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy idén előrelépés történik a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások csatlakozási fejezetei megnyitásának tekintetében (Fotó: Beta)

Steinmeier abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy idén előrelépés történik a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások csatlakozási fejezetei megnyitásának tekintetében (Fotó: Beta)

Vučić megerősítette, tisztában van vele, hogy a fejezetek megnyitásához rendkívül fontos a Belgrád–Pristina-párbeszéd sikeressége. Sok még a nyitott kérdés, például a szerb községek közössége, vagy néhány olyan, amelyet a brüsszeli megállapodás nem is érint, ugyanakkor a szerb fél nemzeti és állami érdekeinek szem előtt tartása mellett mindent megtesz a párbeszéd sikerességének érdekében, hangsúlyozta Vučić, hozzátéve: vannak azonban olyan témák, amelyek tekintetében nem enged. Így például esély sincsen arra, hogy Szerbia a Gazivode-tavat teljes egészében átengedje Pristinának, nyomatékosította Vučić.

Ami a Szerbia és Németország közötti kapcsolatokat illeti, azok még szinte soha nem voltak olyan jók, mint most, fejtette ki Vučić, aki a folytatásban elégedetten szólt arról, hogy egyre több németországi vállalat működik Szerbiában. A szerb miniszterelnök értékelése szerint ezek a vállalatok elégedettek a szerbiai feltételekkel, illetve körülményekkel.

Ivica Dačić kormányfőhelyettes, külügyminiszter és Steinmeier szintén az ország európai integrációjáról beszélgettek. Steinmeier cáfolta, hogy Németországnak, vagy bármelyik másik uniós tagállamnak újabb feltételei lennének a csatlakozás tekintetében. A két külügyminiszter a szerbiai német beruházások helyzetét úgyszintén elemezte. A német diplomácia vezetője szerint a német vállalatvezetők elégedettek és nem bánták meg, hogy Szerbiában kezdtek el üzletelni, nyomatékosította Steinmeier.

Dačić értékelése szerint az a legfontosabb, hogy az eddig elvégzett feladatok függvényében Németország támogatni kívánja Szerbia európai integrációs útját, illetve a csatlakozási fejezetek megnyitását.

– Ez nem mindig volt így és a két ország közötti kapcsolatok sem voltak mindig annyira jók, mint amilyenek most. Emlékszem, annak idején részt vettem az Angela Merkel kancellár és Boris Tadić államfő közötti találkozón. Ez volt életem egyik legkellemetlenebb találkozója. A német és a szerb fél álláspontja akkor nagyon távol állt egymástól – fogalmazott Dačić.

Steinmeier Belgrádot követően Pristinába utazott. Szerbiai látogatását megelőzően a német külügyminiszter arról beszélt, hogy Németország mindig őszinte partnere lesz Szerbiának az európai úton. Szerbia az utóbbi néhány évben lenyűgöző lépéseket tett meg, emelte ki a német külügyminiszter, hozzátéve: ami Koszovót illeti, Németország nem követeli Szerbiától, hogy nemzetközi-jogi szinten ismerje el Koszovó államiságát. Németország és az uniós partnerek azt várják el, hogy a felek egy jogilag kötelező erejű megállapodás aláírásával zárják a párbeszédet, hangsúlyozta Steinmeier, mondván: ez elejétől kezdve világos volt úgy Belgrád, mint Pristina számára.