2024. április 30., kedd

Szocialista–haladó szóváltások

A politikai elemzők egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy szinte elkerülhetetlen a köztársasági kormány átalakítása

Azt követően, hogy Aleksandar Jovičić, a Szerb Haladó Párt Végrehajtó Bizottságának alelnöke a közelmúltban kijelentette, hogy Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke, valamint Branko Ružić, az SZSZP magas rangú tisztségviselője bűnözők, és amíg tagjai a kormánynak, addig Szerbia nem haladhat előre, csütörtökön Jadranka Joksimović, az SZHP külpolitikai kapcsolatokért felelős titkárának nyilatkozatával folytatódott a két legnagyobb kormánykoalíciós párt közötti szóváltás, pontosabban a szocialistáknak a haladók részéről történő kritizálása. Joksimović, aki a kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli minisztere, megállapította, hogy Dačić külügyminiszter nem ért egyet a szerb állampolitikával.

Dušan Janjić politikai elemző meg van róla győződve, hogy ezek a nyilatkozatok egy dologra engednek következtetni, a kormány összetételében komoly változások várhatók. Janjić elsősorban a kormány átszervezését tartja a leginkább valószínűsíthető lehetőségnek, mert mint mondta: bizonyos koalíciós partnerek gátolják a reformokat. Szerbia továbbra sem lépett ki Milošević árnyékából és azt addig nem is teheti meg, amíg az SZSZP a jelenlegihez hasonló befolyással bír a közvállalatokban, az állami közigazgatásban és a politikai kapcsolatok terén, érvelt Janjić.

– Fontos a mostani pillanat, amikor Aleksandar Vučićnak, a kormány legfelelősségteljesebb és legnépszerűbb tagjaként, felül kell vizsgálnia az eddigi munkát és el kell döntenie, hogy mi legyen koalíciós partnereivel. Számára az lenne a legjobb, ha az eddigihez képest kevésbé politikai kormányt formálna. Egyértelmű, hogy bizonyos kormánykoalíciós partnerek akadályozzák a reformokat és a különböző visszaélések ügyében indított eljárásokat – fogalmazott Janjić.

Dejan Vuk Stanković elemző egyetért azzal, hogy ha Vučić úgy méri fel, a reformok eredménytelenek, akkor érdemes lenne felülvizsgálnia a kormánykoalíció összetételét. Stanković hiszi, hogy a kormány átszervezése elkerülhetetlen, főleg abban az esetben, ha a Galenika gyógyszergyárban elkövetett visszaélések ügyében indított bírósági eljárásokban ítélethirdetésre kerül sor és a bíróság bűnösnek találja az ügyben terhelt szocialista párttagokat és a velük összefüggésbe hozható személyeket.

Szinte ugyanezt nyilatkozta a sajtónak Cvjetin Milivojević elemző is, aki hiszi, hogy a koalíciós partnerek felülbírálására előbb vagy utóbb sor kerül. A reformtörvények alkalmazására feltehetőleg novemberben kerül sor, az azt követően fellépő elégedetlenséget pedig valahogyan enyhíteni kell és szinte logikus, hogy az SZSZP lesz a bűnbak, magyarázta Milivojević.