2024. április 30., kedd

Lezárult az egyeztetések első köre

Egyelőre csak a VMSZ kapcsán lehet bizonyossággal állítani, hogy részt vehet a haladók által vezetett új kormány munkájában – A hétvégén valószínűleg újabb találkozókat tartanak

A szerb parlament április 16-án tartja meg alakuló ülését, melyen hitelesítik a március 16-i rendkívüli parlamenti választásokon bejutott képviselők mandátumait, s a tervek szerint döntenek a házelnök és az alelnökök, továbbá a titkárok személyéről, a munkatestületek, állandó küldöttségek összetételéről. A felsorolt döntések meghozásával foglalkozó üléssorozat várhatóan egy hetet is igényben vesz majd.

A parlament legfontosabb feladata a leendő kormány megválasztása lesz a közeljövőben. A héten, mint ismeretes, kezdetét vették a pártközi egyeztetések a választásokon nagy sikert aratott Szerb Haladó Párt és a potenciális koalíciós partnerek között. Az SZHP hétfőn a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőségével tárgyalt elsőként és felajánlotta a kisebbségi párt számára az együttműködést Aleksandar Vučić leendő kormányában.

Pénteken Pásztor István, a VMSZ elnöke lapunknak arról számolt be, hogy a hétfői megállapodásnak megfelelően újra beszélt a nap folyamán Vučićtyal. A telefonbeszélgetés során a kormányfőjelölt tájékoztatta Pásztort az időközben lezajlott, más pártokkal folytatott kormányalakítással kapcsolatos egyeztetésekről, továbbá közölte, hogy áttanulmányozták a VMSZ által hétfőn átadott tárgyalási platformot. A két pártelnök abban állapodott meg, hogy hétfőn ismét találkozik, az időpontot vasárnap egyeztetik – mondta el lapunknak a VMSZ elnöke.

Lapunknak adott korábbi nyilatkozatában Pásztor István arról számolt be, hogy a hétfői találkozón elsősorban helyzetelemzéssel foglalkoztak, s hogy sajnos semmilyen, a véltnél pozitívabb körülménnyel sem ismerkedhettek meg az ország gazdaságát, pénzügyi és szociális helyzetét illetően. Pásztor megerősítette, hogy a VMSZ – a választási kampányban közölt szándékához tartva magát – kész vállalni a felelősség rá eső részét a nehéz feladatok elvégzésében, melyek között ott vannak a költségvetés problémáival, a strukturális átalakítások ügyével, a nyugdíjrendszer helyzetével, a közszféra reformjával, az egész társadalom átalakításával kapcsolatos teendők is.

– Világos jelzést kaptunk: az, hogy velünk kezdenek el a haladók tárgyalni, a VMSZ és a vajdasági magyar közösség irányába megfogalmazott elismerés jelének számít – értékelte.

Pásztor elmondta, hogy az említett problémákat nem az elmúlt egy-két év rossz politizálása termelte ki.

– Egy olyan hatalmas örökségnek a végső lecsapódása ez, amelyről már régóta tud mindenki, de amíg halogatni lehetett a megoldást, amíg el lehetett mismásolni a dolgokat, addig halogatást és mismásolást láthattunk. Most eljutottunk odáig, hogy már nem lehet úgy tenni, mintha nem létezne a probléma. A kormány alapfeladata lesz, hogy megpróbáljon megküzdeni ezekkel a gondokkal, ez teljesen világos ma. Sajnálatos módon nem túl nagyok a manőverezési lehetőségek, behatárolódott a mozgástér. Ez sem újdonság a számunkra – közölte Pásztor a Magyar Szónak adott interjújában, melyben kifejtette, hogy pártja nem támaszt feltételeket arra vonatkozóan, hogy kik léphetnek be az SZHP-vel alkotott kormánykoalícióba.

Aleksandar Vučić másnap a Szerbiai Szocialista Párt által vezetett koalíció tagjaival egyeztetett. A találkozót követően kijelentette: nem óhajt pártkormányt alapítani, egyesíteni szeretné az országot, és így végrehajtani a súlyos reformokat. A kormány összetételéről nem esett szó, Vučić kifejtette, hogy kész tárgyalni az SZSZP különböző formában megvalósulható belépéséről a kormányba. Megkérdezte Ivica Dačićot arról, hogy szerinte van-e alternatívája a súlyos reformoknak, amire Dačić azt válaszolta, hogy „tisztában van az ország nehéz helyzetével”. A héten a távozóban lévő miniszterelnök tett még egy kijelentést pártja jövőbeni tevékenységére vonatkozóan. Azt mondta, nem fognak „Szerbia ellenzékeként” politizálni, vagyis akkor sem támadják majd a kormány által végrehajtandó reformokat, a Pristinával esedékes tárgyalásokat, az európai integráció ügyét, ha nem lépnek be a megalakuló kormányba.

Csütörtökön Boris Tadićtyal, az Új Demokrata Párt elnökével találkozott a haladó párt vezetője, melyet követően pozitívan értékelte a tárgyalásokat. Kijelentette, hogy magas fokú egyetértést sikerült kialakítani a kulcsfontosságú kérdések tekintetében, s hogy a tárgyalásokat a hétvégén is folytatják. Mellesleg valószínűsíthető, hogy az előttünk álló két napban a többi párttal is egyeztetnek még egy kört a haladók, mert a párthoz közel álló forrásokból származó információk szerint Vučić a jövő hét elejéig szeretné eldönteni, hogy a VMSZ-en kívül melyik politikai szervezeteknek kínálja fel a koalíciós megállapodást. A párt főbizottsága is a hét elején ülésezik.

Ahogyan az előző két esetben, az ÚDP-vel is a szükséges reformokról, a költségvetés konszolidációjáról és a stratégiai célokról beszélgettek a haladók, a külpolitikáról csak kevés szó esett, a perszonális kérdésekről pedig egyáltalán nem tárgyaltak. Tadić szintén elégedetten nyilatkozott a találkozót követően, kijelentette, hogy eljött a történelmi pillanat, amikor a kormánynak és az ellenzéknek egyetértésben kell dolgoznia. Véleményének adott hangot, hogy Vučićtyal sikerült megnevezniük a szerbiai társadalom kulcsfontosságú problémáit.