2024. április 30., kedd

Megállapodássértő védővám

Belgrád értesülései szerint Koszovóban gyanúsan mozgolódnak a biztonsági erők

Nemcsak a szerbiai államvezetés, hanem az Európai Unió tisztségviselői is értetlenül és felháborodottan állnak a pristinai döntéshozók azon határozata előtt, hogy 100 százalékra növelik a védővámot a szerbiai, valamint a bosznia-hercegovinai behozatali árura. Az intézkedés kapcsán az Állambiztonsági Tanács is ülésezett, az illetékes állami szerveket pedig készültségi állapotba helyezték. Olyan település is volt, ahol máglyán égették el a szerbiai termékeket. Koszovóból azt üzenték: addig marad a védővám, amíg Szerbia nem ismeri el Koszovó államiságát.

A szerbiai és bosznia-hercegovinai termékekre kivetett magasabb védővám elrendelését követően ma délután Aleksandar Vučić köztársasági elnök a koszovói szerbek politikai képviselőivel tárgyalt Belgrádban. Az összejövetelen megerősítette, hogy a szerbiai hatóságok értesülései szerint a biztonsági erők albán tagjai a Belvedere és a Vrelo hatósági létesítményekből Koszovó északi térsége felé haladnak. A ROSU és a Koszovói Biztonsági Erők tagjainak ilyen jellegű tevékenységére hívták fel a szerbiai hatóságok figyelmét – tette hozzá az államfő, mondván, hogy tehergépkocsikkal szállítják a biztonsági erők tagjait. Az államfő arról biztosította a koszovói szerbek politikai képviselőit, hogy Szerbia továbbra is kiáll mellettük, de arról is, hogy Szerbia a békéért száll síkra.

A találkozón jelen volt Milan Ivanović, a Kosovska Mitrovica-i Klinikai Központ igazgatója, aki elmondta, hogy a koszovói albánok például az oxigénpalackok behozatalát is ellehetetlenítik, ezzel pedig veszélybe kerülnek az intézményben kezelt betegek.

Az Állambiztonsági Tanács szerdán este ülésezett, Aleksandar Vučić elnökletével. A folytatásban megtartott sajtótájékoztatón az államfő megerősítette, hogy az illetékes állami szervek készültségi állapotban vannak, ez azt jelenti, hogy figyelemmel kísérik a helyzet alakulását a terepen, hogy haladéktalanul reagálni tudjanak a „pristinai vezetés esetleges újabb egyoldalú intézkedésére”.

Vučić szerint Pristinának négy lehetséges célja van a szerbiai behozatali árura elrendelt védővámmal: nyomást gyakorolni Belgrádra, hogy ismerje el Koszovó államiságát, etnikai tisztogatást végrehajtani Koszovó szerbek lakta térségeiben, nyomást gyakorolni a nemzetközi közösségre, hogy törölje el Koszovó vízumkötelezettségét, összetűzést kiváltani.

MEGFONTOLTSÁGRA VAN SZÜKSÉG

– A pristinai intézkedés mindenkit meglepett, hiszen arra számítottunk, hogy hatályon kívül helyezik a nemrégiben elrendelt 10 százalékos védővámot. Ismét bizonyítékot kaptunk arra, hogy Pristina részéről nem érdemes racionális megnyilvánulásra számítani. Arra kérem a koszovói albánokat, hogy helyezzék hatályon kívül az intézkedést, és üljenek ismét tárgyalóasztalhoz Belgráddal. A megállapodásnak Belgrád és Pristina között kell megszületnie, sem Amerika, sem más nem segíthet ebben. A pristinai hatalom téves elvárásokat ébreszt a lakosságban, nem mondják el őszintén, hogy a végső megoldást, amely biztosan fájdalmas lesz, Belgráddal közösen kell meghozni. A koszovói albánok nem értik a párbeszéd, illetve a kompromisszum lényegét. Azt hiszik, hogy a párbeszéd egyetlen célja függetlenségük formális kiteljesedése, nem pedig a Belgráddal való kompromisszum felkutatása. Arra kérem a koszovói albánokat, hogy józanodjanak ki és lássák be, hogy békére és stabilitásra van szükségünk. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy Szerbia nem Koszovó ellen ténykedik, hanem saját érdekeit, területi integritását és szuverenitását védi, ezért senkitől nem kérünk bocsánatot. Egyetlen megállapodást vagy jogi aktust sem sértettünk meg – taglalta Vučić.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy a fejlemények a brüsszeli párbeszéd teljes befagyasztását eredményezik-e, az államfő kifejtette: „Nem, itt sokkal többről, és sokkal veszélyesebb dolgokról van szó.” Az ehhez hasonló intézkedések beláthatatlan és akár végzetes következményekkel járhatnak nemcsak Szerbia és Koszovó, hanem a térség többi országának a tekintetében is – tette hozzá Vučić, rámutatván, hogy az EU tisztségviselőinek az első reakciója arra enged következtetni, hogy Brüsszelben is  megértették az intézkedés súlyát.

– Mindenki egyértelműen a pristinai vezetés intézkedése ellen foglalt állást. Annak alapján, amit Pristina tesz, egyértelmű, hogy folytatni kívánja a kártékony tevékenységét. Ebből két következtetést vonok le: Pristina hajlandó elmenni a végsőkig, függetlenül attól, hogy az egész világ elítélné, és Pristinától többé nem érdemes észszerű magatartásra számítani. Ezért mondtam, hogy egyre inkább félek, elsősorban attól, hogy egyesek még mire lesznek képesek – fogalmazott Vučić, majd bejelentette, hogy a köztársasági kormány írásos formában tájékoztatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait és az EU tagállamait Pristina intézkedéséről.

Később, a nap folyamán bebizonyosodott, hogy Vučić a velejébe hatolt, amikor azt mondta, hogy Pristina a védővámmal akarja kierőszakolni az államiság elismerését. Ramush Haradinaj, a koszovói kormány elnöke a koszovói parlamentben közölte: a védővám addig marad, amíg Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

MÁR EMELKEDTEK AZ ÁRAK

A pristinai intézkedés hatását az átlagember már ma megérezte. A kisebb önkiszolgálókban, amelyek nem rendelkeznek nagyobb árutartalékokkal, azonnal emelkedtek az árak, elsősorban az alapvető árucikkek drágultak meg, például a kenyér veknije bizonyos boltokban 30 százalékkal. A közösségi oldalakon pedig megjelent egy fénykép arról, hogy egy pristinai önkiszolgálóban 7 euróért kínálták a 300 grammos csomagolású Plazma kekszet. A szerbiai sajtótermékek sem érkeztek meg tegnap Koszovóba, emiatt az újságíró-egyesületek is felháborodásuknak adtak hangot, és az intézkedés hatályon kívül helyezésére szólították fel Pristinát.

Goran Rakić, a Szerb Lista elnöke szerint a szerbek lakta koszovói településeken humanitárius katasztrófa fenyeget. A pristinai vezetésnek egyébként is az volt a célja, hogy elűzzék otthonaikból a szerbeket – tette hozzá Rakić, mondván: ha egyetlen nap leforgása alatt minden alapvető termék ára emelkedik, a koszovói szerbek fizetése fele annyit ér, mint egy nappal korábban. Rakić azt is kifejtette, hogy a koszovói szerbek félnek, mert nem tudják, hogy a pristinai vezetés még mire lesz képes.

A Szerbiai Gazdasági Kamara értesülései szerint ma kora délutánig egyetlen szerbiai rendszámtáblájú tehergépkocsi sem lépett Koszovó területére, még a védővámmal nem terhelt Coca-Cola tehergépkocsijai sem – nyilatkozta Marko Čadež, a kamara elnöke, és szintén megerősítette, hogy Koszovóban az alapvető árucikkek napról napra drágulnak, hiszen nemcsak a kész termékek jelentős része érkezik Szerbiából Koszovóba, hanem az ott előállított termékekhez szükséges nyersanyag is. A pristinai vezetés mindenkire nézve kártékony: a polgárokra, a Koszovóban üzletelő vállalatokra és önkiszolgálókra, valamint a balkáni térség egészére – nyomatékosította Čadež, majd azt is megjegyezte, hogy ehhez hasonló intézkedésre és helyzetre nem volt példa az utóbbi 50 évben.

A KÜLFÖLD IS BÍRÁL

Habár Pristina eddigi, egyoldalú intézkedései kapcsán a nemzetközi közösség az esetek többségében visszafogottan reagált, ezúttal az EU és az USA belgrádi nagykövetsége is élesen bírálta a védővám elrendelését, ami ellentmond a hatályos nemzetközi megállapodásoknak.

Pristina mielőbb vonja vissza a CEFTA-megállapodás rendelkezéseit sértő egyoldalú intézkedését – üzente Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mint a folytatásban aláhúzta, a védővám egyértelműen megsérti a szóban forgó megállapodást, valamint a Koszovó és az EU közötti Stabilizációs és Társulási Megállapodást.

Hasonló az álláspontja Johannes Hahn bővítési és szomszédságpolitikai biztosnak is, aki úgyszintén felszólította Pristinát, hogy helyezze hatályon kívül a védővám elrendelésére vonatkozó határozatot, hiszen nemcsak a CEFTA rendelkezései sérülnek ezáltal, hanem az igazságos regionális kereskedelem alapelvei is, valamint hátrányos helyzetbe kerülnek a fogyasztók, továbbá a gazdasági társaságok – emelte ki Hahn, aki reményét fejezte ki, hogy a hamarosan tartandó CEFTA-hetek keretében ez a téma is napirendre, azaz megoldásra kerül.

Az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége aggodalmának adott hangot a védővám elrendelése okán. Ezzel ugyanis veszélybe került a régió stabilitása és fejlődése – húzzák alá a diplomáciai külképviselet közleményében.

MÁGLYÁN ÉGETT AZ ÉLELMISZER

Szerdán este Kačanikban, Koszovó déli régiójában a helyi lakosok egy csoportja máglyát rakott, amelyen szerbiai termékeket égettek el. Az „eseményt” felvételező személy ráközelített a termékek csomagolására, hogy egyértelművé váljék a származási helyük. Elsősorban édességipari termékeket és tisztálkodási cikkeket égettek el. A KoSSev hírportál szerint a helyiek azt mondták, mivel a pristinai vezetés a szerbiai termékek bojkottjára hívta fel a lakosságot, úgy döntöttek, hogy azok elégetésével járulnak hozzá a szerbiai termékekről alkotott vélemény nyomatékosításához.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a hírhedt náci könyvégetéshez hasonlította az incidenst.