2024. április 30., kedd

November 4-én nemzeti tanácsi választások

A Bosnyák Nemzeti Tanács elnöke kilátásba helyezte a választások ellehetetlenítését

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a Beta hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy feltehetőleg augusztus 17-én írja ki a nemzeti tanácsi választásokat, amelyeket november 4-én tartanak meg. Szerbiában pillanatnyilag 21 nemzeti tanácsot tartanak nyilván. Ružić szavai szerint a minisztérium megkezdte az előkészületeket, annak érdekében, hogy a választásokat megfelelő módon tarthassák meg.

Mindeközben Sulejman Ugljanin, a Bosnyák Nemzeti Tanács elnöke bejelentette, hogy az Albán Nemzeti Tanáccsal egyetemben a nemzeti tanácsokról szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát fogja kezdeményezni. Mint azt a bosnyák politikus hozzátette, ennek értelmében megtörténhet, hogy a választásokat mégsem tartják meg novemberben. Ugljanin értékelése szerint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény legutóbbi módosításával a törvényhozás csorbította a nemzeti kisebbségek jogait, a nemzeti tanácsokat pedig civil szervezetek szintjére degradálta.

A törvényes szabályozást a választások megtartása előtt kell rendezni. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy az államot rákényszerítsük a törvény felülvizsgálatára. Az a célunk, hogy bővüljenek a nemzeti kisebbségek jogai, illetve a nemzeti tanácsok hatásköre. Hiszem, hogy beadványunk megdönti a nemzeti tanácsokról szóló törvényt és a választásokat egy későbbi időpontban tartják meg. Ellenkező esetben a bosnyákok nem vesznek részt a választásokon. Egyébként is, nekünk már 1991-ben volt tanácsunk, amikor ezeknek a választásoknak a fogalma még ismeretlen volt Szerbiában – taglalta Ugljanin.

Erre a fejtegetésre reagált Ivan Bošnjak, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium államtitkára, aki nem hiszi, hogy a nemzeti tanácsi törvény alkotmányossági vizsgálata a választások elodázását eredményezi. Egyébként is, egyelőre nem tudni, hogy a Bosnyák Nemzeti Tanács és az Albán Nemzeti Tanács a szóban forgó törvény mely rendelkezéseinek a felülvizsgálatát fogja kezdeményezni, tette hozzá Bošnjak.

Kérdés, hogy az alkotmányossági vizsgálat magába foglalja-e majd a választás folyamatára vonatkozó rendelkezéseket. Tudtommal az alkotmányossági vizsgálat kezdeményezése nem indok a választások megtartásának az elodázására – magyarázta Bošnjak.