2024. június 14., péntek

A pedagógus szakszervezetek szerint a kormány nem teljesítette ígéreteit

A pedagógusok reprezentatív szakszervezetei ma felszólaltak, mert szerintük a kormány figyelmen kívül hagyja a problémák megoldására vonatkozó kérelmeket az oktatásban – adta hírül a Beta hírportál.

A Szerbiai Pedagógusok Szakszervezeti Uniója (SPRS) közleményében elmondta, hogy a Szerb Kormány a 2023. október 12-i Protokollban meghatározott módon vállalta, hogy meghatározott határidőkön belül megoldja az oktatásban felhalmozódott problémákat.

Az oktatásban részmunkaidőben dolgozók számára kiírt pályázatok, akik több mint egy évtizede várnak állandó munkaviszonyra, továbbra sem kerültek jóváhagyásra a Kormány Bizottsága által, bár a dokumentációt az év elején benyújtották – áll a közleményben.

Az adminisztráció csökkentésének mértéke nem valósult meg teljes mértékben, és közeledik a tanév vége, megjegyezve, hogy ezen változtatások határideje 2024 március volt.

A kezdő tanárok fizetésének a köztársasági átlaggal való egyenlősítése nem kezdődött el, és jelenleg a kezdő pedagógusok bére mintegy 10 százalékkal alacsonyabb a köztársasági átlagnál.

Azt is megemlítették, hogy a Szerb Kormány vállalta, hogy 2024 folyamán aktívan dolgozik a közszolgálati bérszámítási és -kifizetési együtthatókról szóló rendelet módosításán, de ezek a változtatások még nem kezdődtek meg.

A Büntető Törvénykönyv módosításának szövegtervezetét nem nyújtották be, bár az igazságügyi és oktatási miniszterrel folytatott találkozón megállapodás született, és erről tájékoztatták a nyilvánosságot – áll a közleményben.

A határidők mindegyike vagy folyamatban van, vagy már lejárt – figyelmeztettek, és bejelentették, hogy az illetékesek válaszának hiánya miatt május 30-án, csütörtökön sajtótájékoztatót tartanak a Szerb Kormány épülete előtt, ahol bejelentik a következő lépéseket.

Az SPRS mellett ugyanezeket az álláspontokat osztja a Szerbiai Oktatási Szakszervezet, a Független Szakszervezet és a Szerbiai Pedagógusok Szakszervezete is.

Nyitókép: Beta