2024. június 14., péntek

Tanulj velünk magyarul!

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el. 

A Magyar Nemzeti Tanács akkreditált továbbképzést szervez a magyar mint

környezetnyelv, illetve a magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel tantárgyakat oktató

tanárok részére a Magyarország Kormánya Miniszterelnökség Nemzetpolitikai

Államtitkársága támogatásával. A továbbképzés, amelynek célja a nyelvoktatás hatékonyságának növelése és a mindennapi munka színvonalának javítása. A legutóbbi eseményét szombaton tartották meg Újvidéken, Vajdaság egész területéről érkeztek tanárok.

A továbbképzésen megismerkedhettek a Tanulj velünk magyarul! Magyar mint környezetnyelv – tankönyvpótló kiadvánnyal, amelynek legújabb nyomtatása a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg nemrégiben. Az általános iskolák

harmadik és negyedik osztályába járó diákok számára tervezték, digitális változata is van, így a pedagógusok és diákok világszerte használhatják és használják.

Az Európa Kollégium dísztermében jelen levőket Varjú Potrebity Tatjana, a MNT Végrehajtó Bizottságának oktatásért felelős tagja, valamint Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium volt államtitkára üdvözölte.

Csíkos Éva a bezdáni Testvériség-egység Általános Iskolában tanítja a szerb anyanyelvű gyerekeket magyarra, elmesélte, hogy náluk mind az alsó, mind a felső osztályos tagozatok számára összeállt egy-egy csoport, a faluban nagyon sok az olyan vegyes család, amelyekben otthon is beszélnek magyarul: – Az ilyen családokban élő gyerekek esetében egyszerű a dolog, tudnak magyarul. Amikor viszont azt várják el tőlem, hogy heti egy órában tanítsam meg a magyarul az egyáltalán nem beszélő gyereket a nyelvre, olyankor nagyon nehéz a feladat, heti egy óra nagyon kevés. Tudjuk, hogy a magyar nyelvnek teljesen más a logikája, mint a szerbnek, aki belekezd a magyar tanulásába, nagy nehézségekbe ütközik. Magánhangzók és mássalhangzók, a gyerekek egy nagyon nehéz feladattal szembesülnek – mesélte a képzésen részt vevő tanárnő a tapasztalatait.

A 2023/24-es tanévben 31 önkormányzat területén 89 általános iskolában 2761 tanul él azzal a lehetőséggel, hogy választott tantárgyként részt vegyen az anyanyelvápolási órákon.

A továbbképzésen jelen volt Basnec Igor államtitkár, Bájity Borisz parlamenti képviselő, Kiss Gyula, az újvidéki városi képviselő-testület tagja, Námesztovszki Zsolt, a MNT oktatási bizottságának elnöke, Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatónője, Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, valamint ifj. Virág Gábor, a kiadványt megjelentető kiadóház igazgatója is. A kiadvány szerzői videóüzenetben értekeztek a résztvevőkkel.

 

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele