2024. június 14., péntek

Elismert tanintézmények, tanárok és a diákok

Az oktatási miniszter kiosztotta a Dositej Obradović-okleveleket

Pedagógusaink Dositej Obradovićhoz hasonlóan választották ki hivatásukat, és az új generációk tanításának szentelték magukat. Szeretném megköszönni a mindennapi erőfeszítést, türelmet, megértést és támogatást, amelyet tanulóinknak és hallgatóinknak nyújtanak – emelte ki Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszter a Dositej Obradović-oklevél kiosztásának ünnepségén Belgrádban, a Népszínházban. A miniszter hangsúlyozta, meggyőződése hogy az oklevél minden díjazott számára megtiszteltetés, és motivációt jelent a jövőbeli munkájukban.
Slavica Đukić Dejanović rámutatott, Dositej Obradović a szerb történelem kulcsfontosságú figurája volt, aki, megalakítva a Nagy Iskolát, megteremtette a Belgrádi Egyetem alapjait. Kihangsúlyozta, az Oktatási Minisztérium éppen Obradović ötletét szeretné tovább vinni, az elkövetkező időszakban az oktatási rendszer fejlesztésén dolgozik majd, hogy a tanulók még színvonalasabb munkakörnyezetben tanulhassanak, a tanárok pedig jobb munkakörülményeket kaphassanak. Országunk igyekszik lépést tartani a globális trendekkel, jól megtervezett intézkedésekkel határozza meg a fejlesztés stratégiai irányait, erősíti a rendszert, hogy a ma diákjai felelősségteljes fiatalokká váljanak, hangsúlyozta a miniszter.
– Kötelességünk a tanulók és a tanárok érdekében folyamatosan felülvizsgálni az oktatási rendszert, fejleszteni azt, párbeszédeken keresztül mindig jobb megoldásokat keresni, azzal a céllal, hogy az iskola minden gyermek számára elérhető legyen – mondta Đukić Dejanović.
A 2023-as évben összesen 52 javaslat érkezett be a minisztériumhoz, amelyek közül az illetékes bizottság 14 díjazottat választott ki. Az oktatási intézmények közül díjat kapott a Novi Banovci-i Radost Iskoláskor Előtti Intézmény, a knjaževaci Vuk Karadžić Általános Iskola, a kucurai Testvériség Egység Általános Iskola, az aranđelovaci Ilija Garašanin Általános Iskola, illetve a Kragujevaci Egyetem Jagodinai Pedagógiai Tudományok Kara. Díjat kapott ugyanakkor több tanár, pedagógiai tanácsadó Szerbia különböző iskoláiból, egyetemeiről is, a minisztérium ezzel odaadó munkájukat ismerte el. Dositej Obradović-elismerésben részesítettek két tanulót is: Luka Rodićot, a zaječari Ljuba Nešić Általános Iskola hetedikes tanulóját és az užicei gimnázium generációs legjobbját, a belgrádi Elektrotechnikai Kar elsőéves hallgatóját, Milica Cvijovićot is.
A Dositej Obradović-oklevél kiosztásán kiemelték, ennek az elismerésnek az átadására minden évben április 10-e és 30-a között kerül sor, ám ebben az évben több évfordulót is ünnepel az ország, hiszen 240 éve jelent meg Dositej Sovjeti zdravago razuma című munkája, és 220 évvel ezelőtt látott napvilágot Vostani Serbie című verse.

Nyitókép: forrás: Ministarstvo prosvete