2024. június 14., péntek

Változás a következő tanévben

Csökken a diákok száma osztályonként, emelkedik a felvételi küszöbérték

Kevesebb mint két hónap van hátra a kisérettségiig. Idén azonban nehezebb lesz bekerülni a népszerűbb középiskolákba, mert kevesebb diákot fognak felvenni. Ahogy az Euronews Szerbia írja, a következő tanévtől az általános és középiskolákban egy osztályba legfeljebb 28 diák járhat, míg eddig 30 volt az osztályonkénti maximum.

Ez azt jelenti, hogy ha a gimnáziumok átlagosan 10 osztályt nyitnak, akkor idén 20 diákkal kevesebben tanulhatnak ezekben az osztályokban. Ez egy osztály kétharmada. A tanárok szerint az osztályok létszámának csökkentése emelni fogja a felvételi küszöbértéket egy-két, talán három ponttal. Ezzel a szülőknek és a diákoknak is számolniuk kell, amikor kiválasztják, melyik középiskolában szeretnének tanulni. Ha az előző évi pontszámok alapján döntenek, akkor figyelembe kell venniük, hogy idén ezek a pontszámok nem lesznek ugyanazok és nem lesznek elegendők sem.

Az általános és középiskolai oktatásról szóló törvény módosításait tavaly fogadták el, de csak a 2024/25-ös tanévben lépnek életbe, és csak az első osztályokra vonatkoznak – írja a 021.rs hírportál.

Nyitókép: Pixabay