2024. április 17., szerda

Felelősek vagyunk a környezetünkért

Negyvenöt önkormányzat vesz részt a Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért programban

A Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért program megvalósításával kapcsolatos együttműködési megállapodást írt alá pénteken a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, a Tartományi Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi - Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság, a Tartományi Energiaügyi, Építésügyi és Közlekedési Titkárság, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, az újvidéki Városi Környezetvédelmi Igazgatóság, a Vajdaság Erdei (Vojvodinašume) közvállalat és a Vajdasági Erdőtelepítők Mozgalma. A Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság, mint a program koordinátora, 45 vajdasági önkormányzat képviselőjével írt alá szerződést a tevékenység megvalósításáról. A program 2009-ben indult, és azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a személyes felelősségvállalásra, a környezetvédelemre az oktatási intézményekben és a helyi közösségekben.
Brankica Tabak településrendezési és környezetvédelmi altitkár elmondta, hogy a tartományi kormány minden évben támogatást nyújt a projekt megvalósításához. Ezek különféle iskolai aktivitások és kirándulások megszervezését és lebonyolítását teszik lehetővé. Ezáltal pedig a diákok aktívan hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez és sokat tanulhatnak.
– Tizenöt éve létezik a Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért program. A tartományi kormány, illetve a Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság képviselőiként az a célunk, hogy minél több vajdasági oktatási és nevelési intézményt bevonjunk a projektbe. Az intézmények, amelyekkel együttműködünk, rendkívül elkötelezettek az iránt, hogy tudatosítsák az emberekben és főként a fiatalokban, hogy mennyire fontos felelősséget vállalnunk a környezetünkért – fejtette ki Tabak.
A magyarkanizsai iskolák és óvodák évek óta részt vesznek a programban, mondta el Bajtai Balázs, Magyarkanizsa önkormányzatának felügyelőségi főosztályvezetője.
– A mostani megállapodás arra fogja feljogosítani az önkormányzatot, hogy összefogja az óvodákat és iskolákat, hogy közösen tudjanak majd pályázni a pénzeszközökért. Városunk hangsúlyt fektet a környezetvédelemre.  Magyarkanizsa község területén hangsúlyt fektetünk arra, hogy felszámoljuk az illegális szemétlerakókat. Ez meg is látszik a község területén, hogyha áthaladunk, nem igazán találunk ilyen szemétlerakó helyeket, és ahhoz, hogy a „nem szemetelés” kultúrája meg tudjon foganni az emberekben, úgy gondoljuk, hogy még gyerekkorban el kell kezdeni, ezért tartjuk fontosnak, hogy már az óvodákban és az iskolákban beleneveljük a gyerekekbe a környezetvédelmet – magyarázta Bajtai Balázs.
Zenta község nevében Juhász Attila, az önkormányzat művelődéssel és oktatással megbízott tanácsosa vette át az együttműködésről szóló megállapodást.  
– A környezetvédelem számunkra nemcsak egy jól hangzó ígéret, hanem ez már a 70-es évek óta egy folyamatos, megvalósuló projektum, amely a közüzemi szolgáltatások színvonalában, minőségében és kiterjedtségében  mutatkozik meg. Gyakorlatilag az egész város területe fel van szerelve csatornahálózattal, szennyvíztisztítója is van a városnak, és az ivóvíz minőségére is odafigyelünk. A legfontosabb azonban az, hogy a környezetvédelmi öntudatot a gyerekekben időben és kellő módon elültessük. Úgy gondolom, az, hogy van egy regionális szeméttelepünk, és ez az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szelektív szemétgyűjtésre, egy fontos dolog, mert a környezetvédelem egyre égetőbb problémává válik – emelte ki Juhász Attila, aki szerint a környezetünk óvását nem plusz teherként kell megélnünk, hanem a jövő legnagyobb beruházásaként, hiszen csak így teremthetünk magunknak élhető világot.

Nyitókép: Ótos András felvétele