2024. április 20., szombat

Még lehet jelentkezni

Százhuszonnyolc végzős diák részvételével indult el az MNT egyetemi felvételi-felkészítő programja

Egy hete kezdődött a Magyar Nemzeti Tanács ingyenes egyetemi felvételi-felkészítő programja, melynek megnyitóját online térben tartották meg. A felkészítőt immár tizenharmadik alkalommal szervezik meg, a diákok tizenhárom tantárgy – magyar nyelv és irodalom, német nyelv, angol nyelv, szerb nyelv, pszichológia, történelem, földrajz, biológia, matematika, fizika, kémia, közgazdaságtan, számítástechnika és informatika – közül választhattak kettőt, amelyek az egyetemi felvételihez szükségesek a számukra. A felkészítő órák online, tantermi és tábor formájában valósulnak meg, összesen 40 órában, június 29-ig. Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatásért felelős tagja elmondta, hogy a programon az idén 128 érettségiző magyar diák vesz részt Vajdaság egész területéről.
– Az online órákat kéthetente, azaz minden második szombaton tartja összesen 14 tanár a Google Meet és a Google Classroom platformon. Az első élő találkozásra – pontosabban egy táborra –  április 20-án és 21-én kerül sor Újvidéken, az Európa Kollégiumban, ahol a diákok két nap alatt 12 intenzív órát vesznek majd fel. Fontosnak tartjuk az újvidéki találkozót, hiszen ez kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a végzős középiskolások megismerkedjenek egymással, összekovácsolódjanak, és egy jó társaság tagjai lehessenek – emelte ki beszélgetőpartnerünk, aki hozzátette, a tanulók több mint háromnegyede választott két tantárgyat.
– Sokan választották a szerb nyelvet is, aminek nagyon örülünk, hiszen a nemzeti tanácsnak lényeges célkitűzése, hogy a magyar nyelv megőrzése mellett az államnyelv kellő szintű elsajátítását is szorgalmazza a diákok körében, így a jövendőbeli hallgatók akár egy újvidéki, belgrádi vagy szabadkai felsőoktatási intézményben könnyebben meg tudják állni a helyüket – fűzte hozzá Varjú Potrebity Tatjana.
Elárulta azt is, hogy a felkészítőn közreműködő tanárok olyan lelkes, jól képzett pedagógusok, akiknek szívügye az, hogy tanítványaik itthon tanuljanak tovább.
– A pedagógusok megfelelő szinten, megfelelő módszerekkel és tananyaggal haladnak, és zárkóztatják fel a diákokat, emellett sűrítik, egyesítik, kiegészítik a tanulók tudását abból a tantárgyból, amelyekből a végzős középiskolásoknak felvételi vizsgát kell tenniük – jegyezte meg beszélgetőtársunk, hozzátéve, idén a legnépszerűbb tantárgyak a matematika, a biológia, a számítástechnika és informatika lettek.
– A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási komplex ösztöndíjprogramjának az egyetemi felvételi-felkészítő egy fontos programja. E tevékenység mellett az intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzés és a harmadikos középiskolások számára szervezett tanulmányi kirándulás – mely során a diákok megismerkedhetnek két egyetemi város, Szabadka és Újvidék továbbtanulási lehetőségeivel és egyetemi karaival – megszervezése kiegészíti és előkészíti azt a nagyon fontos programot, amit ösztöndíjazásnak hívunk, és ahol már a beiratkozott elsőévesek számát meg tudjuk állapítani. Ahhoz pedig, hogy minél több beiratkozott első éves hallgatónk legyen valamelyik szerbiai felsőoktatási intézményünkben, ezek a programok egy előkészítést jelentenek, egy bemelegítést biztosítanak ahhoz, hogy a tanulók az itthoni továbbtanulást válasszák – hangsúlyozta Varjú Potrebity Tatjana.
Az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatásért felelős tagja kiemelte továbbá, hogy az ingyenes egyetemi felvételi-felkészítő programra továbbra is lehet jelentkezni. Érdeklődni lehet a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalában munkanapokon a 024/524-534-es telefonszámon vagy a breki@mnt.org.rs e-mail-címen.
A program Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

forrás: MNT

forrás: MNT

Nyitókép: forrás: MNT