2024. április 17., szerda

Több egyetemen is megdrágult a tandíj

Újabb szerbiai karokon emelkedik a tandíj összege ősztől. A Belgrádi Egyetem tíz kara jelentette be a tandíjemelést. A hallgatói tiltakozások, valamint az Oktatási Minisztérium arra kéri azokat a felsőoktatási intézményeket, amelyekben folyamatban van az önköltségen tanuló hallgatók tandíjának emeléséről szóló döntés, hogy gondolják át újra döntésük indokoltságát.
– Ha valaki másik városba jön, akkor szállást és élelmet kell biztosítania magának, ráadásul a koronavírus után minden sokkal drágább, ezért úgy gondoljuk, hogy a főiskoláknak és egyetemeknek kellő empátiával kellene rendelkezniük a fiatalokkal szemben. Ha a tandíjak változatlanok maradnak, akkor a középiskolások nagy része valószínűleg  a továbbtanulás mellett dönt és beiratkozik, valamelyik felsőoktatási intézménybe  – mondja Margareta Smiljanić, a Szerbiai Egyetemek Hallgatói Konferenciájának (SKONUS) munkatársa a Mondo hírportálnak.
​Egyes karokon azonban meglepődnek a tandíjemelések bejelentésére adott reakciókon. Elmondásuk szerint a korábbi években sokkal nagyobb volt az emelés.
Az Újvidéki Egyetem hat karán tervezik egyes szakok tandíjának emelését. A Közgazdaságtudományi Karon a mesterképzésen például lesz olyan szak, amelyen a tandíj a jelenleg – a szerbiai állampolgárokra érvényes – 114 000 dinár és – a külföldiekkel fizettetett –  2100 euró helyett ezentúl mindenkinek 5000 euró lesz.
A belgrádi Közgazdaságtudományi Karon a Mondo újságírójának azt nyilatkozták, a hallgatók anyagi helyzetét figyelembe véve döntöttek. Žaklina Stojanović dékán elmondása szerint 5,9 százalékkal emelik meg a tandíj összegét.
A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is emeli a helyi hallgatók tandíját, a külföldiek esetében viszont csökkenti. Az intézményben a tavaly beiratkozott 42 gólya közül öt tanul önköltségen.
 – A tandíj 2006, a kar megalakulása óta 50 000 dinár az önköltségen tanuló hallgatóknak. Azóta nem emeltünk árat. A külföldi hallgatók esetében eddig 2300 euró volt a tandíj, de vonzóbbá kívánjuk tenni a nálunk való tanulást, és azt szeretnénk, hogy a Kárpát-medencéből is érkezzenek diákok Szabadkára, így 1300 euróra csökkentenénk ezt a díjat a külföldiek esetében – mondta el Halasi Szabolcs, a Kar nemzetközi együttműködésért felelős dékánhelyettese a Mondo hírportálnak.

Nyitókép: pixabay.com