2024. április 24., szerda

Fizikát tanulni jó

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium diákjainak sikere a regionális Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium három tanulója nemrégiben a regionális Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny díjkiosztóján vett részt. Az eseményt a fizika napjának keretében az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban tartották meg Szegeden. A második osztályos Csiszár Ákos és az elsős Bazsó Ákos ötödik helyezett lett, a szintén első osztályos Lukács Dániel pedig harmadik díjjal térhetett haza. Mint megtudtuk, a diákok először vettek részt ezen a regionális megmérettetésen. 

Jámbor Julianna, a Svetozar Marković Gimnázium fizika szakos tanára lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy iskolájuk a szervezőktől a versenyfeladatokat október 26-án kapta meg, és ezeket a tanulóknak a gimnázium falain belül kellett kidolgozniuk. Ezt követően a fizika szakos tanárok átnézték a teszteket, és a legjobb 16 munkát küldték tovább Szegedre, ahol a bírálóbizottság tagjai még külön felülbírálták a munkákat. A verseny eredményhirdetésére, illetve a díjkiosztóra a fizika napján, tehát február 3-án került sor az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban, ahol a díjazottak különböző előadásokon és programokon vehettek részt. A résztvevők élő bejelentkezés formájában hallgathatták meg a Nobel-díjas fizikus, dr. Krausz Ferenc előadását, mely során a diákoknak lehetőségük volt kérdéseket is feltenni. A kutatóközpontban felállítottak egy interaktív teret is, ahol a diákok különböző kísérleteket tekinthettek meg, valamint beszélgethettek az intézmény munkatársaival is. 

– Úgy gondolom, ez az egy napos kirándulás szép élményként marad meg a tanulókban, mivel nagyon sok érdekességet, újdonságot láthattak és hallhattak. Örülök, hogy megtekintették Európa egyik legmodernebb lézeres kutatóközpontját, és első kézből hallhattak róla, hogy mivel foglalkozik egy fizikus, vagy mérnök, informatikus – emelte ki Jámbor Julianna, majd hozzátette: nagyon büszke tanulóira, és az eddig elért teljesítményeikre.

– Számomra rengeteg örömet szerez, ha ilyen okos és tehetséges diákokkal dolgozhatok együtt. Amennyire tőlem telik, igyekszem minél többet foglalkozni velük, ezért heti rendszerességgel emelt szintű órákat is tartok. Mint mondta, a regionális Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyre különösebben nem készültek a diákokkal, jobbára ugyanis a tanulók előtudása kellett ahhoz, hogy ilyen szép eredményeket érjenek el. Arra a kérdésre, hogy mekkora kihívás ma fizikát tanítani, a következőket válaszolta:

– Hatalmas próbatétel megtalálni az egyensúlyt aközött, hogy ne legyek se túl szigorú, de engedékeny sem. Meg kell találni az arany középutat, nem szeretném ugyanis, ha a tanulók viszolyognának a fizikától. A mai napig kutatok és rengeteget tanulok arról, mi az, amit másképp kellene csinálni a hatékonyabb munka érdekében. Még mindig úgy érzem, hogy van hova fejlődnöm. Mi, tanárok ugyanúgy sokat tanulunk a tanítványainktól, ahogy ők tőlünk – hangsúlyozta a fizika szakos tanár, majd elárulta, hogy a tanórákon mindig igyekszik a diákoknak hétköznapi példákból tanítani a fizikát, és az iskola felszereltsége, lehetőségei alapján próbál minél több kísérletet is demonstrálni számukra.

A számítástechnikai és informatikai tehetséggondozó szakon tanuló Lukács Dániel hatodik osztályos diákként kezdett el komolyabban is érdeklődni a fizika iránt. Tanulmányai alatt már számos községi és körzeti fizikaversenyen részt vett, kiemelkedő eredményekkel. A legutóbbi regionális Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen harmadik helyezést ért el.  

– A fizikát igazán akkor szerettem meg, mikor az interneten ismeretterjesztő videókat kezdtem el nézni, a szabadkai Cofman Judit Matematikai Tehehetségfejlesztő Iskola tanulójaként pedig számos kísérletet láthattam, és igazán felkeltették az érdeklődésemet. Ehhez az is hozzásegített, hogy időközben a matematikát is megszerettem. Engem leginkább a kísérletek vonzanak, de nem taszít az elmélet sem. Szerintem az a legjobb, amikor az elméletnek kísérleti bemutatása is van – mondta Lukács Dániel, és hozzátette: a szegedi megmérettetést nem érezte kimondottan nehéznek. 

– A versenyen sokat számított, mekkora előtudással érkeztünk, és hogy mennyire sajátítottuk el a tananyagot az általános iskolában. Én azt ajánlom, hogy bárkit, akit csak egy kicsit is érdekel a fizika, járjon el versenyekre, mert nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni – fűzte hozzá beszélgetőtársunk, majd a szegedi kiránduláson szerzett élményeiről is beszámolt.

– Kiemelkedő emlék marad meg számomra dr. Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus előadása, de érdekes volt az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont igazgatónőjének a beszámolója is. Nagyon tetszett az intézményben lévő interaktív látogatótér, ahol számos kísérletet tekinthettünk meg. Valójában bejártuk a kutatóközpont nagy részét, beszélgethettünk az intézmény munkatársaival, és információkat szerezhettünk a központ által szervezett táborról is, ami felkeltette az érdeklődésemet, így nyáron szeretnék részt is venni rajta. Maga az kirándulás egy jó csapatépítő program volt, ami friss gimnazistaként sokat adott számomra – mesélte Lukács Dániel, majd arra a kérdésre, hogy miért szereti a fizikát, a következőket válaszolta:

– E tantárgy mindig is szórakoztató és élvezhető volt számomra. Úgy gondolom, hogy onnantól kezdve, hogy az ember megérti a fizikát, teljesen másként tekint a környezetére. Azaz: aki megérti, meg is szeretheti – hangsúlyozta beszélgetőpartnerünk.

Nyitókép: A gimnazisták és tanárnőjük, akik számos élménnyel gazdagodtak Szegeden / Jámbor Julianna felvétele