2024. április 23., kedd

A cél embert faragni a gyerekből

Dr. Duró Zsuzsa tehetségfejlesztő szakember tartott továbbképzést pedagógusoknak Bácskossuthfalván

A kreativitás fejlesztése címmel dr. Duró Zsuzsa egyetemi tanár, a neveléstudományok doktora, tehetségfejlesztő szakember tartott tanügyi dolgozók részére foglalkozást hétvégén a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében. Az akkreditált továbbképzésen több mint 60 óvónő, tanító, általános iskolás és középiskolás tanár, fejlesztő szakember vett részt. A megjelenteket dr. Crnkovity Gábor, az iskola igazgatója, a Magyar Nemzeti Tanács tagja köszöntötte.

Dr. Duró Zsuzsa rámutatott arra, hogy ha egy diák izeg-mozog, mocorog a foglalkozásokon és az órákon, és bármilyen pluszenergiát fejt ki, majdhogynem csintalan, akkor valószínűleg tehetséges valamilyen területen.

– A gyerekek 25–30 százaléka ígéretes tehetség valamilyen területen. Van, aki a művészetek, van, aki a testnevelés, vagy a természettudományok területén erősebb. Ugyanilyen arányban találkozhatunk a tanulási nehézségekkel küzdőkkel, a figyelem, az emlékezet és a gondolkodás terén. Mindkét esetben fejlesztésben kell gondolkodni. Sok esetben differenciált hozzáállással lehet ezt kibontakoztatni az értelmi-szociális képességeket figyelembe véve, és egy jó tankönyv is illeszkedik a tanárok munkájához. Ugyanakkor azt kell tudni, hogy ha nem sikerül a gyerekből kihozni a maximumot, az nem a tanár, a tanító, vagy az óvópedagógus hibája, mert ez egy rendkívül összetett feladat. Rengeteg múlik a környezeti tényezőkön, a legújabb kutatások szerint 70% – mondta egyebek mellett inspiratív és megragadó előadása alkalmával a tehetségfejlesztő szakember, aki kiemelte a gyerekek minőségi-mennyiségi alvásának a fontosságát is.

Lukács Gabriella főszervező, a  VMPE elnök asszonya elmondta, hogy a helyi, a Topolya községbeli tanárok, óvónők mellett a Tisza mentéről, Dél-Bácskából és Bánátból is érkeztek a képzésre.

– Havi szinten szervezünk továbbképzést a tanítók, tanárok, óvodapedagógusok számára, és igyekszünk több községbe is ellátogatni. Hálásak vagyunk, hogy ezúttal is ilyen szép számban vettek részt a kollégák, és hogy a szombatjukat arra szentelték, hogy fejlődjön a szakmai tudásuk, az önbizalmuk, és ezzel egy időben töltekeztek is. Ez azért is fontos, mert harminc éve vagyok a tanügyben, és az utóbbi időben mind több szakmabelinél tapasztalom a kiégés jeleit. Fontos az is, hogy többen érkeztek a szórványból, Bánátból anyanyelvápolók. Ez a találkozó mindenkinek új energiákat, tapasztalatokat, tapasztalatcserét és ismeretséget hozhatott – fejtette ki Lukács Gabriella, aki elárulta azt is, hogy a VMPE legközelebb Temerinben szervez továbbképzést, amely a neurotikus jellegű korai problémák felméréséről szól majd, és a soproni Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, dr. habil. Varga László és csapata tartja majd.

Nyitókép: A VMPE Bácskossuthfalván tartott akkreditált továbbképzésének a résztvevői (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)