2024. június 24., hétfő

Százötvenöt éves a Szabadkai Zeneiskola

Lányi Ernő- és Gaál Ferenc-szerzemények is felcsendülnek a Zsinagógában a szerdai jubileumi koncerten

A Szabadkai Zeneiskola – az ország legrégebbi zenedéje – fennállásának 155. jubileuma alkalmából, valamint Lányi Ernő, a Szabadkai Zeneiskola egykori igazgatója halálának 100. évfordulója alkalmából szerveznek holnap, szerdán 19 órai kezdettel egy nagyszabású koncertet a szabadkai Zsinagógában – jelentette be tegnap Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón. A műsor további részleteiről Guzsvány Lénárd, az intézmény igazgatóhelyettese, valamint Csikós Krisztina karmester is nyilatkozott.

Gergely Árpád

Gergely Árpád

Az ünnepségen a középfokú zenede énekkara és szimfonikus zenekara lép színpadra. A hangverseny repertoárjában Paskó Csaba és Csikós Krisztina karnagyok vezényletével felcsendülnek Lányi Ernő- és Gaál Ferenc-művek, továbbá a szimfonikus zenekar által hallható lesz Franz Schubert ötödik szimfóniája, valamint Isidor Bajić és Johann Strauss szerzeményei is.

– Az idén 155 éves Szabadkai Zeneiskola az egyetlen zenede Szerbiában, ahol középfokon magyar nyelven is tanulhatnak a tehetséges fiatalok. Alap- és középfokon az idén több mint 750 tanulónk van, nagy örömünkre évről évre egyre több diák folytatja nálunk a tanulmányait – hallottuk az igazgatótól, aki a szerdai koncert kapcsán kiemelte, hogy nagyon fontos számukra ez az esemény, hiszen egyebek mellett be tudják mutatni az eddigi munkájuk gyümölcsét is. Mint elmondta, a rendezvényen elbúcsúztatják a nyugdíjba vonuló kollégákat, valamint köszönő oklevelekkel díjazzák azokat a tanárokat, akik a 2022/23- as iskolaévben elismerésekben részesültek.

Az eseményen nemcsak az iskola jubileumát ünneplik, hanem Lányi Ernő karnagy, zeneszerző, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója, a Szent Teréz-székesegyház karnagya, a szabadkai városi zenekar és a Szabadkai Filharmónia megalapítója halálának 100. évfordulója alkalmából megemlékezést is tartanak. A zeneszerző a város zenei és kulturális életéért is sokat tett, ezért a szerdai koncerten több kompozíciója is felcsendül majd, ugyanúgy mint Gaál Ferenc zeneszerző, a Szabadkai Zeneiskola egykori igazgatójának művei is.

A szabadkai Zsinagógában megszervezett koncertre a belépés ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. Részvételi szándékukat az iskola e-mail-címén: muzickasu@gmail.com, vagy a 060/02-55-478-as, illetve 064/30-21-658-as telefonszámon jelezhetik az érdeklődők.

Nyitókép: Guzsvány Lénárd, Dragana Nikolić és Csikós Krisztina, fotó: Dér Dianna