2024. július 13., szombat

Diákjaink itthoni boldogulásáért

Tizenhét elsőéves vett részt az MNT intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzésén

A Magyar Nemzeti Tanács idén is meghirdette az őszi szerb nyelvi felzárkóztató képzését, amelyen olyan elsőéves egyetemisták vettek részt, akik a 2023–2024-es iskolaévben kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat. A hallgatók túl vannak egy kéthetes képzésen, amelyet Újvidéken tantermi foglalkozás keretében szerveztek meg. Az intenzív nyelvi kurzus a tantermi foglalkozások mellett számos helyzetgyakorlatból állt. Pénteken, a tábor végén ünnepélyes keretek között az Európa Kollégiumban adták át a képzés elvégzéséről szóló diplomát a hallgatóknak.

Dr. Námesztovszki Zsolt (Dávid Csilla felvételei)

Dr. Námesztovszki Zsolt (Dávid Csilla felvételei)

Dr. Námesztovszki Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, a kurzus megbízott szervezője a diplomák átadásakor kiemelte, hogy az MNT folyamatosan segíti magyar diákjaink itthoni boldogulását.

– Egy nagy váltás kezdődik a tanulók életében azzal, hogy nemsokára megkezdik egyetemi tanulmányaikat. A fiatalok eddig döntő többségében magyarul tanultak, ezért van szükség a szerb nyelvi felzárkóztató programunkra, amely abban segít nekik, hogy minél zökkenőmentesebb legyen ez a váltás, minél jobban kommunikáljanak, és minél kevésbé érezzék a nyelvi nehézségeket – mondta Námesztovszki Zsolt, aki az MNT ösztöndíjprogramjáról is szót ejtett.

– Pénzügyileg is támogatjuk az egyetemistáinkat, ugyanakkor a demonstrátori programunk is igen népszerű, ahol felsőbb éves egyetemisták segítenek a gólyáknak. Jó dolog, hogy az elsősök egy helyi tudással rendelkező embertől tudnak segítséget kérni. Az idősebbek segítenek az ügyintézésben, tájékozódásban, vizsgabejelentésben és minden másban is – tette hozzá.

Mirjana Ivanković

Mirjana Ivanković

Az órákat már több éve Mirjana Ivanković, a temerini Kókai Imre Általános Iskola szerbtanárnője tartja.

– Mi a gyakorlatra helyeztük a fő hangsúlyt, arra, hogy miként kell konkrét helyzetekben megszólalni. A kommunikációs készségüket fejlesztjük, és olyan aktivitásokat alakítunk ki az órákon, ahol olyan helyzetbe hozzuk őket, amelyben beszélniük kell. Igyekszünk a passzív nyelvtudást aktiválni náluk, illetve bővíteni a szókincsüket. Emellett gyakoroltuk a helyesírást is, valamint az e-mail-írást is, mert az egyetemi évek folyamán a kommunikáció az egyetemi hallgató és a tanár között sokszor e-mailben is folyik, ezért ezt is gyakoroltuk. Voltunk a Szerb Matica Könyvtárában, ahol megmutattuk nekik a hatalmas könyvállományt, valamint azt, hogy hogyan tudnak tagosodni, és használni ezeket a könyveket, tanulmányokat. Ezek a diákok 12 évig tanultak magyar nyelven, és most áttérnek a szerb nyelven való tanulásra. Ez valóban nem könnyű, de nem lehetetlen, és ez az intenzív, szerteágazó kurzus segíti nekik áthidalni a nehéz periódust – emelte ki a tanárnő.

Lázár Lea

Lázár Lea

Az óbecsei Lázár Lea a Művészeti Akadémia lakberendezői szakára fog járni októbertől. Véleménye szerint a tábor egy nagyon jó lehetőség a magyar ajkú diákoknak, mivel ennyi idő alatt nagyon szépen lehet fejlődni.

– Intenzív a program, délelőtt és délután voltak óráink, és mivel állandóan a szerb nyelvet hallottuk, így gyorsabban tanultunk. Valamennyire tudtam szerbül, de szerettem volna minél jobban megtanulni, mert az egyetemen minden szerbül fog zajlani, ezért jelentkeztem a táborba – tette hozzá Lea.

Deák Csenge

Deák Csenge

Deák Csenge általános jogi szakra iratkozott be.

– Szinte mindent megértek szerbül, de nehezen beszélek. Van bennem gát, mert félek, hogy valamit elrontok, például a ragokat, vagy a nemet. A kurzus viszont segített leküzdeni ezt a gátat. Nagyon sok játékos feladatunk volt, amiknek köszönhetően kialakult egy baráti környezet, amelyben nem feszengtem és azt éreztem, hogy nyugodtan beszélhetek, tanulhatok – mondta.

A képzés tudásfelméréssel zárult

A képzés tudásfelméréssel zárult

A Magyar Nemzeti Tanács programja Magyarország Kormányának támogatásával – a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

Nyitókép: Dávid Csilla