2024. június 17., hétfő

Jobb körülmények az iskolákban

Több mint 180 millió dinár tartományi támogatás az oktatási intézmények felújítására

A tartományi kormány, az oktatási titkárságon keresztül immár hetedik éve támogatja az általános és középiskolák létesítményeinek újjáépítési, átépítési, felújítási, valamint karbantartási munkálatait. Az idén több mint 180 millió dinárt különítettek el a projektumok finanszírozására és társfinanszírozására.

Az összegből tizennégy általános és egy középiskolát támogatnak. A szerződéseket tegnap Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár adta át az oktatási intézmények képviselőinek.

A szerződéseket Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár adta át az oktatási intézmények képviselőinek (Ótos András felvételei)

A szerződéseket Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár adta át az oktatási intézmények képviselőinek (Ótos András felvételei)

– Július elején pályázatot hirdettünk az iskolaépületek felújítására 400 millió dinár értékben. Ezzel a pályázattal, amely a pótköltségvetés elfogadása után került kiírásra, az volt a célunk, hogy nagyobb léptékű beruházásokat valósítsunk meg a tartomány iskoláiban. Az időjárás viszont közbeszólt, mivel a dél-bácskai és a szerémségi körzetet elég komoly, több napos vihar sújtotta, így a pályázatot módosítani kellett oly módon, hogy azok az iskolák előnyt élvezzenek, amelyek viharkárokat szenvedtek. A károk elhárítására vonatkozó szerződéseket a múlt héten osztottuk ki, most viszont aláírtuk a fennmaradt összegre vonatkozó szerződéseket is – fejtette ki a tartományi titkár, akitől megtudtuk, az iskolák főként a nyílászárók cseréjére, a tetőszerkezetek felújítására, padlócserére és a fűtési berendezések korszerűsítésére pályáztak.

Szakállas Zsolt

Szakállas Zsolt

– A munkálatok befejeztével jobb körülményeket tudunk biztosítani a diákoknak és a tanároknak, ezért is fontosak ezek a pályázatok, amelyeket évről évre megvalósítunk. Tekintettel a beérkezett igényekre úgy látom, hogy ezt a munkát  folytatni kell – tette hozzá Szakállas Zsolt.

A pályázat révén támogatjuk többek között a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolát, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolát, a pacséri Moša Pijade Általános Iskolát, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolát és a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolát, amely az iskolakonyha felújítására kért pénzt.

– A konyhánk jelenleg csak uzsonna kiadására alkalmas, de a felújítás után tervezzük a HACCP-standardok bevezetését, ami által regisztrálhatnánk a konyhánkat uzsonna készítésére is. Mi minden évben pályázunk valamilyen támogatásra a tartományi titkárságnál. Több ízben kaptunk már eszközöket, például ablakcserére is – mondta Fülöp Valentin, az iskola igazgatója.

A pacséri Általános Iskola a fűtésrendszert fogja felújítani a támogatásnak köszönhetően.

Méhészkei Kiss Gizella, az iskola igazgatónője szerint  nagyon fontos beruházásról van szó, mivel eddig mazuttal fűtöttek.

– A pályázatnak köszönhetően át fogunk állni a gázfűtésre, ami költségvetésileg sokkal kedvezőbb és környezetkímélőbb megoldás is. Ami pedig számunkra a legfontosabb, hogy meleget tudunk biztosítani az iskolában. Eddig délután 1 óra után le kellett állni a fűtéssel, de ezután meg tudjuk oldani, hogy délután és éjjel sem kell kikapcsolni a fűtést, csak igazítani a hőmérsékleten. Egy kisebb falusi iskola a miénk, és itt falun szinte ez az egyedüli helyszín, ahol a gyerekeknek különböző programokat tudunk szervezni. A gázfűtés bevezetésével egész nap meleg lesz az iskolában, így tudunk majd aktivitásokat szervezni a hidegebb időkben is – emelte ki az iskola vezetője. 

Nyitókép: Ótos András