2024. június 14., péntek

Időszerű dilemmákról

Családias hangulatban zajlott a Magyar Szó ünnepi programsorozatának részeként szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetés

A cikkel kapcsolatban képgaléria is megjelent, amely ITT tekinthető meg!

Ünnepi hetünk tegnapi negyedik napján, Dilemmák címmel tartottunk szakmai beszélgetéssorozatot újvidéki székházunkban. A panelbeszélgetések során a vajdasági magyar közélet jeles képviselői osztották meg gondolataikat médiaterünk időszerű kérdései kapcsán.

– Nagy megtiszteltetés a házunk számára, hogy több médium képviselői is jelen vannak. A Vajdasági Televízió, az Újvidéki Rádió, a Pannon RTV, a Szabadkai Magyar Rádió, és a Hét Nap is képviselteti magát a Magyar Szó mellett. Ugyanakkor a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület képviseletében is jelen vannak. A beszélgetések témájául három témát ragadtunk meg. Körbejárjuk azokat a kérdéseket, mint például, hogy mire kell egy újságírónak odafigyelnie, és mekkora ráhatással van a közéletre, illetve annak alakítására. Szó esik a lelki egészség kialakításáról, és annak a meghatározása kap majd kulcsfontosságú szerepet. A harmadik témánk, pedig arról szól, hogy hogyan maradjunk versenyképesek, hiszen folyamatos kérdések tömkelege bombáz bennünket. Nagyon erős küzdelmet kell folytatni annak érdekében, hogy a napilap megmaradjon, az értékek képviseltetésre kerüljenek, de a modernizációval is fel kell vennünk a versenyt – emelte ki köszöntőjében Erdődi Edvina a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója.

Az első beszélgetés vendége Ternovácz lstván, az Újvidéki Rádió főszerkesztője, Varjú Márta, lapunk főszerkesztője, Vojvodity Ágnes, a Vajdasági Televízió magyar adásainak felelős szerkesztője és Molnár Edvárd, lapunk fotósa volt, akiket újságíró kolléganőnk, Homolya Horváth Ágnes a morális dilemmákról kérdezett. A kerekasztal-beszélgetésnek Hol húzzuk meg a határokat? volt a címe. Ternovácz István szerint mindenkinek van egy belső határa, amit nem szabad átlépnie.

Marta Varju: Morate povući moralne granice, morate znati koliko daleko možete ići (Foto: Andraš Otoš)

Varjú Márta: Meg kell húzni az erkölcsi határokat, tudni kell, meddig lehet elmenni (Ótos András felvétele)

– Felnőttkorunkra kialakul egy értékrendünk. Úgy vélem, a jó érzés az, ami meghatározza, milyen munkát adunk ki a kezeink közül. Én úgy próbálok meg újságot írni, hogy lehetőleg ne okozzak botrányt, és ne illessek senkit támadással. Ha ezt be tudjuk tartani, akkor nem lehet gond – mondta Ternovácz.

Varjú Márta a beszélgetés alatt kitért az online tér kihívásaira is.

– Az online sajtó esetében a legfontosabb a gyorsaság és a figyelemfelkeltés, amit gyakran szenzációhajhász címekkel érnek el, vagy legalább olyannal, ami vonzza az olvasó figyelmét. Ez a nyomtatott újságba már nem mindig megy el. Nekem főszerkesztőként meg kell találnom az egyensúlyt a kettő között. Tudni kell, mi mehet a nyomtatott sajtóba, és mi kerülhet fel az online térbe. Ugyanúgy az online oldalon is meg kell húzni az erkölcsi határokat – tette hozzá lapunk főszerkesztője.

A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy azt és úgy kell megjelentetni, ami, és ahogyan megtörtént.

Važno je šta prenosimo čitaocima, gledaocima i slušaocima (Foto: Andraš Otoš)

Fontos, hogy mit adunk tovább az olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak (Ótos András felvétele)

Meddig tart a felelősségünk?

A második panelbeszélgetés a Meddig tart a felelősségünk? A média szerepe az egészségesebb társadalom kialakításában címet kapta. Kolléganőnk, Albert Éva Juhász Gáborral, a Pannon RTV szerkesztőjével, Kartali Róberttel, a Hét Nap főszerkesztő-helyettesével, Máriás Endrével, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettesével, illetve a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnökével, Pesevszki Evelynnel, lapunk újságírójával és Szabó Gabriellával, az Újvidéki Rádió munkatársával beszélgetett a témáról.

– Ahhoz, hogy egy társadalom egészséges legyen, nagyon fontos, hogy legalább alapvető szinten megszabjuk az egyének közötti határokat. Ugyanakkor rendkívül fontos az is, hogy az egyénekben rejlő lehetőségek kibontakozhassanak az életük során. Ehhez pedig az egész társadalomnak hozzá kellene járulnia – véli Pesevszki Evelyn.

A beszélgetés során többször elhangzott, hogy médiumként arra kell figyelnünk, mit adunk tovább az olvasóknak, nézőknek, hallgatóknak.

– Nem mindegy, hogy a média milyen szerepet vállal fel. Minden normalitásnak számít, ami nem szélsőséges, és nem kirekesztő, hanem arra törekszik, hogy a közösség normális keretek között működjön. Ha a média szélsőségeket közvetítene, akkor olyan irányba terelné a közösséget, amely szélsőségekbe torkollna át. Nagy a felelősségünk abban, hogy miként tálaljuk a dolgokat, és milyen értékeket közvetítünk. Fel kell vállalni a véleményünket, de úgy, hogy az ne legyen sértő senki számára – emelte ki Kartali Róbert.

Morate da idete u korak sa korišćenjem novih mogućnosti (Foto: Andraš Otoš)

Lépést kell tartani az új lehetőségek használatával (Ótos András felvétele)

Utolérni a trendeket!

A harmadik beszélgetés a versenyképesség témáját járta körbe. Fúró Dénes kollégánk Dudás Viktorral, az Újvidéki Rádió munkatársával, Kartali Ritával, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztő-helyettesével, Kovács Viktor, marketingszakemberrel, továbbá Kállai Göblös Nikolettával és Virág Árpáddal, lapunk munkatársaival beszélgetett az online térben megjelent új műfajokról és trendekről.

– A Pannon RTV két rádiót, egy televíziót és egy weboldalt működtet. Úgy gondolom, nagyon jól kihasználjuk ezeket a lehetőségeket. Fontos, hogy egymást reklámozzuk, és fontos, hogy ne maradjunk le az aktuális trendekről. Mindig arra törekszünk, hogy megszólítsuk az összes korosztályt. A rádióműsoroknak van például Tiktok-felülete, itt elérjük a fiatalokat, a középkorosztálynak a Facebookon posztolunk, az idősebb korosztály pedig az, amely megszokta a televíziót és a rádiót. A rádió és a televízió esetében nagyon fontosak a hihető arcok és a hihető hangok, mert csak így tudjuk hitelesen megszólítani a nézőket, a hallgatókat, és a továbbiakban az olvasókat is. Az idősebb korosztály például pontosan elhiszi azt, amit a híradó műsorvezetője mond, nem azért, mert a szerkesztő leírta, hanem azért, mert a műsorvezető hiteles.

Például egy rádiós műsorvezető, ha a Tiktokra posztol valamit, akkor ezáltal a fiatalokat is meg tudja szólítani, és odacsábítani a rádióműsorhoz. Szerintem a mai világban nem szabad elzárkóznunk az új lehetőségektől, és az újságírókat is ki kell képezni az új lehetőségek használatára, hogy alkalmazni tudják a mindennapi munkájukban – fejtette ki Kartali Rita.

Nyitókép: Erdődi Edvina köszönti a résztvevőket (Ótos András felvétele)