2024. július 21., vasárnap

Megérkezett a szegedi BYD-gyár első építőanyag-szállítmánya

Megérkezett Kínából az elektromos autókat gyártó BYD szegedi üzemének első építőanyag-szállítmánya a szeged–kiskundorozsmai PSP terminálra – tájékoztatta a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az épülő BYD-gyár acél csarnokelemeivel érkezett meg az első vasúti szállítmány, a kötegelt egységrakományokat és konténereket – a lakott területeket elkerülve – közvetlenül a gyár területére szállítják a beruházást végző kínai építőipari vállalkozónak. Az építési anyagokat Kínából hajón szállítják európai kikötőkbe, majd onnan vasúton érkezik Szegedre. Az első vonat a cégcsoport vasútvállalatával, a PSP Cargo Group Romaniával futott be a terminálra.

A BYD kérésének és a dekarbonizációs elvárásoknak megfelelően ez környezetbarátabb megoldás, mint az eredetileg tervezett útvonal, miszerint a vonatok Budapestre érkeznek és onnan közúton szállítják tovább a szegedi építkezésre.

Az első szállítmányt hamarosan újabb négy hajónyi acélszerkezet és két-háromezer konténer építési anyag követi augusztustól év végéig. A következő három évben legalább négymillió tonna ömlesztett árut juttatnak el közvetlenül az autógyár területére, várhatóan az intermodális terminálon keresztül. A terminálról az építkezésre a kamionos kiszállításokat továbbra is a lakosság zavarása nélkül, az önkormányzattal és a Magyar Közúttal egyeztetve végzik. A több lépcsőben épülő gyár az eddig engedélyezett csarnokok mellé újabb egységek, többek között egy tíz hektáros óriásépítmény létesítésére is engedélyt kapott.

A gyár működésének kezdetén napi kétszáz konténert tervez fogadni, ami a későbbiekben háromszára is emelkedhet. Az első évben százötvenezer, majd a következő években évi háromszázezer kész autó szállítását is vasúton tervezik.

A PSP terminált az építkezés és a gyár későbbi, folyamatos működésének szavatolása érdekében folyamatosan fejlesztik – áll a közleményben.