2024. július 16., kedd

Magyarország támogatja Mark Rutte főtitkári jelölését

Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat – írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.

A magyar kormányfő hétfőn este, az uniós csúcstalálkozó előtt, tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel Brüsszelben, aki a legesélyesebb jelöltek között van a NATO főtitkári posztjára, miután Jens Stoltenberg megbízatási ideje lejárt.

A kormányfő üzenetében felidézte, hogy a múlt heti európai parlamenti választásokat követően, amelyek során a magyarok többsége a béke mellett szavazott, fontos megállapodásra jutottak Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

„Megállapodtunk abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat” – fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor. Hozzátette: a következő lépés ezen a héten annak biztosítása volt, hogy ez a megállapodás kiállja az idő próbáját.

„A tegnapi brüsszeli találkozó után Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a megállapodást, és továbbra is ezt fogja tenni, amennyiben ő lesz a NATO következő főtitkára. Fogadalmának fényében Magyarország kész támogatni Rutte miniszterelnököt a NATO-főtitkári posztra” – közölte Orbán Viktor.

Mark Rutte arról is biztosította a magyar kormányfőt, hogy NATO-főtitkárként az lesz a célja: minden szövetségest azonos szintű megértéssel és tisztelettel kezeljen.

Az X bejegyzésben olvasható Mark Rutte Orbán Viktornak mindezekről kedden írt levele is.

Nyitókép: Mark Rutte és Orbán Viktor (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)