2024. július 16., kedd

Manfred Weber öt év után ismét Budapesten

A Néppárt elnöke találkozott Semjén Zsolttal és Magyar Péterrel

„Öt év után tértem vissza, jó itt lenni” – mondta pénteken Budapesten Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és frakcióvezetője, aki 2019-ben Orbán Viktor kormányfővel, a Fidesz elnökével tárgyalt a magyar fővárosban. Azóta a nagyobbik magyar kormánypárt már kilépett az Európai Parlament legnagyobb párttömörüléséből, a kisebbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) viszont továbbra is tagja az EPP-nek.

Ez a jövőben kérdésessé válhat, a Manfred Weber és a Semjén Zsolt, a KDNP elnöke közötti találkozón ugyanis Semjén világossá tette, ha az EPP felveszi a Tisza Pártot – amely a június-9-ei választáson hét mandátumot szerzett –, akkor a KDNP – amely ebben a ciklusban is 1 képviselőt küldhet Hölvényi György személyében Brüsszelbe – kilép a Néppártból.

A KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a Karmelita kolostorban tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével, majd ezt követően a sajtó képviselőinek Semjén Zsolt elmondta: nagyon őszinte és korrekt beszélgetést folytattak, amelyen sok kérdést érintettek. Világossá tették: Magyar Péter személye a KDNP számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártot pedig az Európai Néppártba.

Semjén Zsolt kiemelte: a KDNP-nek nyolcvanéves története van, a Tisza Pártnak nyolcvannapos. A kisebbik kormánypárt elnöke rámutatott: ez a szituáció érzelmileg is nehéz, az EPP-hez tartozás identitás kérdése is a KDNP-nek. Felidézte, hogy a KDNP az Európai Néppárt mindkét korábbi elődjénél teljes jogú tag volt. Előbb Antall József egykori miniszterelnök, utóbb Helmut Kohl egykori német kancellár invitálta a KDNP-t az EPP elődszervezeteibe – közölte.

Az EP legnagyobb frakciójában a KDNP hangot tud adni a magyar nemzeti szempontoknak – szögezte le.

A magyar miniszterelnök-helyettes hozzátette, látható az a szempont, amelyet az Európa Néppárt képvisel: hét képviselő az hét képviselő, és nem mindegy a néppártnak hány képviselője van.

Ezt követően Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője is találkozott Manfred Weberrel. A Telex tudósítása szerint a Néppárt elnöke jelezte, az EPP EP-frakciója jövő kedden dönt a Tisza Párt felvételéről. A Tisza Párt azt kérte, hogy párt Brüsszelbe bejutott hét képviselője helyet foglalhasson az EPP frakciójában. Egyelőre tehát még nincs szó a Néppártba való belépésről.

A Telex cikke szerint a Tisza Párt alelnöke a megbeszélést követően annak a reményének adott hangot, hogy „ez egy csodálatos európai barátság” kezdete lesz. Magyar Péter kiemelte, az EPP a legjobb hely arra, hogy a magyarok érdekeit képviseljék, konstruktív kapcsolatra törekednek. A jövő héten megkezdik a munkát, időnként kritikusak lesznek, mivel vannak érzékeny témáik, de ezt most nem akarja részletezni.

Nyitókép: Manfred Weber és Semjén Zsolt (Fotó: MTI)