2024. július 24., szerda

Hankó Balázs az új kulturális és innovációs miniszter

A közvélemény számára váratlanul lemondott miniszteri tisztségéről Csák János kultuszminiszter. A hírt vasárnap este a Mandiner kérdésére erősítette meg.

Lemondásáról azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetve hozta meg a döntést.

„Amikor megkap egy feladatot az ember, mindig létezik teljesítménykövetelmény: mi az, amit végre kell hajtani, és ez mennyi időbe kerül. Három dolgot kért tőlem a miniszterelnök, mint minden tárcavezetőtől: az első, hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket. A rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtunk munkatársaimmal. Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van. E tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek” – mondta a Mandinernek Csák János.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Csák János miniszter lemondását sajnálja, hiszen kiváló volt az együttműködés közöttük, és személyesen nagyon nagyra tartja őt.

„Ugyanígy biztos vagyok abban, hogy az utódjával is kiválóan együtt tudunk majd működni” – tette hozzá.

Csák János utódja a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) élén Hankó Balázs lesz. „Megtiszteltetés és nagy felelősség az, hogy a miniszterelnök a KIM vezetésére kért fel, nem posztot, hanem feladatot kaptam” – mondta az új kulturális és innovációs miniszter hétfőn az MTI-nek adott interjújában.

Köszönetet mondott Csák János leköszönő miniszternek, akitől az elmúlt években sokat tanult a vezetésről és a diplomáciáról.

„Az ő munkáját kívánom folytatni” – hangsúlyozta.

A kormányzati tapasztalatairól azt mondta, hogy már sokfajta helyzetben segítette az elmúlt években a kormány munkáját: volt már tanácsadó, miniszteri biztos, helyettes államtitkár és államtitkár is.
„Így a hajnali munkakezdés már akkor a mindennapjaim részévé vált. Jól ismerem mind a minisztériumi, mind a kormányzati működést, és szeretek és tudok is sokat dolgozni” – fogalmazott Hankó Balázs. 

Nyitókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI)